f1

2016.06.09. 07:47

46G érte Alonsot Melbourne-ben

Felfedték a spanyol szezonnyitós balesetének részleteit

Tajthi Andrea

Fotó: McLaren

Fernando Alonso 46G-s ütést kapott, mikor az Ausztrál Nagydíjon 305km/h-nál balesetet szenvedett, derült ki az eset kivizsgálása során. A spanyol versenyző ehhez képest szerencsésen megúszta, bár a Bahreini Nagydíjat ki kellett hagynia.

A balesetről szóló beszámoló az FIA Auto magazinjának legutóbbi számában lesz publikálva.

Kiderült, hogy Alonso 313km/h-val haladt, mikor megpróbálta megelőzni Esteban Gutierrezt, mikor a kerekeik összeértek, 305km/h-s volt a sebessége. Első felfüggesztése eltölt Alonso McLarenjének, és az autó a falba csapódott, a versenyző pedig 45G oldalirányú terhelést kapott.

A nagysebességű kamera képen látható, hogy Alonso kétszer is beverte a fejét az autó oldalába. Mikor az autó a fűre ért, az 0,9 másodperc alatt 540 fokot pördült a levegőben. Földetéréskor 20G érte a versenyzőt, hosszirányban.

"Amit szeretnénk megérteni, az a fej, a nyak és vállak dinamikája egy sok G-s balesetben, és hogy hogyan lépnek interakcióba a pilótafülke egyéb elemeivel, a HANS-szal, az övekkel és mindennel ami a versenyző körül található." - mondta Laurent Mekies, az FIA Global Institute vezérigazgatója.

Mekies megemlítette azt us, hogy a jövőben talán több kamerával figyelik majd a versenyzőket, és lehet, hogy biometrikus adatokat is használnak majd.

"A biztonságot fokozó kutatások soha nem érnek véget, továbbra is igyekszünk tovább tolni a határokat és jobban megérteni az eseteket."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!