Gazdaság

2016.06.12. 13:15

Kártyával vagy készpénzzel?

Veszprém - Biztosan felmerült már azokban, akik külföldre indulnak nyaralni, hogy érdemes-e indulás előtt készpénzt váltaniuk, vagy elég, ha egyszerűen magukkal viszik a bankkártyájukat és azzal fizetnek mindenhol. Melyik megoldás éri meg jobban?

Napló információ

Két dolgot rögtön külön is kell választani, hiszen bankkártyahasználat az is, ha egy külföldi ATM-ből akarok készpénzhez jutni. Utóbbi esetben pedig egyértelműen a számlacsomagtól függ, hogy megéri-e az ügyfélnek. Vannak még eléggé retró számlacsomagok, amelyekkel nem túl fényesek a kondíciók. Külföldön az ATM-es készpénzfelvételnek tranzakciós díja van, és az is előfordulhat, hogy az elfogadó bank korlátozza a készpénzfelvételünket - bár egyébként beleférnénk a napi limitbe -, és nem juthatunk hozzá a kívánt összeghez. Erről utazás előtt a bank call centerében vagy honlapján is tájékozódhatunk.

- Nagyon sokan még mindig készpénzt használnak külföldön, annak ellenére, hogy egy kis felkészüléssel - számlacsomagváltással - jobb feltételekkel tudnának bankkártyát használni nyaraláskor. Volt olyan ügyfelem, akiről kiderült, tizenöt évvel ezelőtt kötött folyószámlát - kezdte Bánhidi Tamás pénzügyi tanácsadó. - Az első és legfontosabb lépés természetesen az, hogy tisztában legyünk azzal, kártyánk használható-e külföldön, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket. Nem árt megnézni a lejárati dátumot is - tette hozzá. Ha eddig nem kértünk SMS-szolgáltatást a tranzakciók nyomon követésére, akkor utazás előtt azért is érdemes beállíttatni, hogy rögtön láthassuk forintban a kifizetett összeget. A bankkártya előnye a készpénzhez képest még az is, hogy ha meglopnak minket, vagy elveszítjük a pénztárcánkat, akkor azonnal le tudjuk tiltani. A szakértő szerint, ha nincs készpénzmozgás, tehát ha nem veszünk ki pénzt a terminálból, akkor az jóval kedvezőbb. Persze, van, amikor ez kikerülhetlen, mert a boltban éppen nem lehet bankkártyával fizetni. Erre az esetre még mindig jó, ha van nálunk kisebb mennyiségű készpénz, amit itthon átváltottunk.

- Erre törekednek a pénzintézetek is, hogy kártyán történjen minden pénzmozgás. De tapasztaltam olyat is - ami nyilván egyedi eset -, hogy a kártyámat nem tudtam érvényesíteni az adott terminálnál, hiába volt dombornyomott Visa vagy Mastercard, amit a világ minden pontján lehet használni. Összességében én mégis azt gondolom, jobban megéri bankkártyát használni, mint átváltani - összegezte Tamás.

Ugyanezen a véleményen volt egy általunk megkérdezett banki ügyintéző. Szerinte tévhit, hogy a bankkártyahasználat költségesebb lenne. A bankok ugyanis a kedvezőbb devizaárfolyamon számolnak el. - Egyáltalán nem éri meg pénzt váltani. A kártyás vásárlásoknál középárfolyamon váltanak, más költséget pedig nem számolunk fel, a vásárlás ugyanúgy díjmentes kint, mint itthon - magyarázta az ügyintéző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!