Hírek

2016.06.13. 13:53

Jó hír: nem drágulnak tovább az ingatlanok Fejérben

Az építkezésekkel járó 5 százalékos áfát a vevők nem érzik, viszont arra számíthatnak most, hogy nem emelkedik tovább az ingatlanok ára a megyében.

S. Töttő Rita

Fékeződött a lakáspiacon az elmúlt fél évben érzékelhető áremelkedés – szögezi le kérdésünkre Léczfalvy Csaba, fehérvári ingatlanszakértő és ingatlanbecslő, aki szerint a túlárazott lakásokat nem is veszik annyira. A vásárlók realitásérzéke tehát megmaradt, így nem véletlen, hogy egy átlagos kétszobás panelt, ami korábban 8 millió forintot ért, s ma 11 és fél millióért adnak, nehezebb eladni Székesfehérváron.

– Alig van rájuk érdeklődés – teszi hozzá a szakértő, aki szerint azonban ennek más oka is van, nem csak az ár-érték aránytalanság.

– Sokan vágtak építkezésekbe is, javarészt a CSOK miatt, ezért is kisebb a kereslet. Mindemellett a pénzpiaci válság után, amikor sokan kimenekítették a pénzüket a bedőlő pénzintézetektől, lakást vagy nyaralót vettek, ahelyett, hogy újabb helyen kötötték volna le. Ám ők is elköltötték már a pénzüket. Az építkezések fellendülése miatt pedig a telekvásárlás is lényegesen felélénkült a megyében.

– A legtöbben vidéken, olcsóbb telkeket keresnek. Sokan ugyanis akkor tudják felépíteni a házukat, ha a telek ára nem nagy hányada az egész beruházásnak. Vidéken 3-4 millióért már lehet jó telekhez jutni, a kiemeltebb területeken, mint a Velencei-tó, 5-7 millióért, Székesfehérváron a Feketehegyen 7-10 millió forintért kínálják a telkeket, az Öreghegyen pedig a 10 millió az alsó határ, de 20 millióért is akad telek. Az új építésű lakásokra vonatkozó 27 százalék helyetti 5 százalékos áfa azonban kisebb mértékben lehet csak befolyásoló tényező az ingatlanpiacon, vélekedett a szakember, mivel tapasztalata szerint ettől nem lettek olcsóbbak a házak. A vadonatúj lakásokra ettől függetlenül óriási a kereslet Székesfehérváron, a legtöbbet már elkészülte előtt eladták. Aki pedig családi házba szeretne költözni, viszont nem bánja, hogy nem él a központban és nincs is pénze, hogy frekventált, fehérvári házat vegyen, az 15-20 millió forintért már hozzájuthat jó állapotú otthonhoz a Velencei-tó környéken. – Jellemzően olyanok vásárolnak most ilyen ingatlanokat, akik sikeresen eladták a lakásukat Fehérváron vagy Budapesten – tette hozzá Léczfalvy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!