Gazdaság

2016.06.14. 16:20

Erre figyeljünk a szőlőben

Az előző évek rendkívüli és váratlan lisztharmatjárványai után összegyűjtöttük a szőlőt művelő és szerető gazdáknak az idei várható feladatokat. Az elmúlt időszak száraz, meleg, csapadékszegény periódusa miatt felértékelődött a lisztharmat várható fellépésének veszélye idén is!

Kelemen Attila

Amíg a peronoszpóra a meleg csapadékos időt, addig a lisztharmat a meleg, szárazabb időszakot „szereti”. A jelenlegi csapadékosabb periódus után várható a szárazabb és egyre melegebb idő beköszöntése. Ez a gombabetegség csak az egyik probléma a sok közül. Amint a növény állapota szükségessé teszi, fajtáktól függetlenül indokolt a védekezés heti, tíz naponkénti elvégzése nem csak a peronoszpóra, hanem a lisztharmat ellen is. Melyek azok a legfontosabb kórokozók, amelyek leginkább megkeseríthetik a gazda életét?

Kiemelném a szőlő lisztharmatot, amely 2010-ben az ország más régióiban komoly gondokat okozott, jóval megelőzve ott a peronoszpóra kártételt. Viszont 2011-ben és 2014-ben megyénkben is aratott . Nagyon sok gazda szinte semmit nem szüretelt a kártétele miatt. Aki viszont leszedte és az egészséges fürtökkel együtt bort készített a fertőzött fürtökből, jelentős minőségromlással szembesült: az így készült borok méltán nyerték el a lőre becenevet. Olyan erős járvány, mint tavalyelőtt, a szakirodalom szerint tízévente várható. Az elmúlt évek és a gyakorlat azt bizonyítja, hogy ez a statisztikai megfigyelés a jelen időjárási anomáliák mellett már nem pontos, valamint sem a lisztharmat, sem a szőlő nem hajlandó ezt tudomásul venni.

Fontosnak tartom az első tünetek mielőbbi felismerését, valamint a megelőzést! A szőlő védelmére mind a peronoszpóra, mind a lisztharmat ellen megfelelőek az ún. kontaktszerek (réz és vegyületei, valamint a folpet, mankoceb, metiram, kiegészítve elemi kénnel) 25 Celsius fok alatt! vagy meptildinokap-al, majd lisztharmat tekintetében is elő kell venni a nagyágyú felszívódóakat: metrafenon, penkonazol, propikonazol, tetrakonazol, triadimenol hatóanyagokat tartalmazó készítményeket.

A gencsapáti szőlőhegy közvetlenül az április fagyok után: sok gyümölcs elfagyott Fotó: Vas Népe Archív

A felszívódó szereket általában évente három, esetleg négy alkalommal szabad felhasználni a rezisztencia kialakulásának veszélye miatt. Fürtzáródás utánra újra a kontaktszereket javaslom. Jól bevált technológia a kontakt - és felszívódó szerek kezelésenkénti váltogatása, rotálása, esetleg együtt való kiadása is.

A szürkepenészes rothadás (botritisz) elleni védekezést a legnehezebb feladatunknak tekintem. Zömében bőrszöveti sérüléseken keresztül fertőzi meg a növényt. Ezt a sérülést okozhatja jégeső, viharos szél, szőlőmolyok rágása, darazsak szívogatása a zsendülő bogyóknál. A nyári fattyazás és a júliusi tetejezés idején mi magunk is sok mechanikai sebet ejtünk a növényen, amely tágra nyitott kapu a gomba számára.

A növényvédőszeres kezelésnek három fő időszaka van: virágzás, fürtzáródás és zsendülés. Mindenkor legfontosabb a megelőzés! Fürtzáródás előtt a permetszert majd még be tudom juttatni a fürtök belsejébe: zsendüléskor a vékonyabb, repedésre hajlamos fajták válnak kifejezetten fogékonnyá a fertőzésre és végül a rothadásra. Védekezésre a boscalid+krezoxim-metil, a mandipropamid különböző kombinációit és a ciprodinil, iprodion, és pirimetanil hatóanyagokat javaslom A tebukonazol is igen jó választás lehet. Fontosnak tartom a szőlő optimális tápanyag ellátását, mint az egyik lehetséges és fontos védekezést a betegségek ellen is. Törekedjünk a mindhárom alap tápelem (N.P.K) optimális mennyiségű és rendszeres kijuttatására, ne csak nitrogénben gondolkodjunk. Javaslom, hogy szőlőnél is vessük be a baktériumokat.!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!