Életmód

2016.06.15. 19:50

A szépség önmagában semmi - Beszélgetés Pataki Ágival a múló időről, figyelemről, anyaságról és szorgalomról

Nem a ráncoktól, a kilóktól, a kortól függ a szépség, a siker sem. Ezek önmagukban semmit nem érnek. Az embernek a bensejében kell rendben lenni, törődnünk kell magunkkal, családunkkal, a minket körülvevő emberekkel, ettől nő az élet energiánk - többek között erről beszélt lapunknak Pataki Ági Balázs Béla-díjas filmproducer, aki az első magyar szupermodell volt.

Varga Róbert

Pataki Ági a hetvenes-nyolcvanas évek legnépszerűbb, legkeresettebb modellje volt, a magyar Fabulon-lány , aki a kifutók világa után az üzleti és filmes életben is nagy szakmai csúcsokat hódított meg a divattól a moziig. Az 50 legsikeresebb üzletasszony közé is beválasztották a 2000-es években. Vezetett egy barátnőjével egyedi stílusú, színvonalú ruhaüzleteket a főváros szívében, még külföldről is érkeztek hozzájuk vásárolni a lányok, asszonyok. Kevesen tudják, de ingatlanfejlesztéssel is foglalkozott. Majd filmes lett. Férjével, Kovács Gábor filmproducerrel cégükben dolgoznak együtt lassan 25 éve.

Neki a váltásai, újrakezdései soha nem sorsszerűek, hanem törvényszerűek voltak. Tudatosan választott utakat és hozzá társakat magának. Vállalja ezt, s azt sem titkolja, hogy idén lesz 65 éves, ő nem törli ki a korát az internetről. Mosolyogva mondta: túl van azon, hogy az életkorával foglalkozzon. Nincs ideje rá.

Azt hiszem, engem az akarat, a szorgalom és az ügyekben való hit mozgatott - mondta Pataki Ági Fotó: archív

Amikor arról beszélgettünk, hogy a szépség az életben egyenes utat jelent-e a sikerhez, Pataki Ági azt válaszolta: egy kellemes külső tud jó benyomást tenni. Megkönnyíti a kommunikációt, de mindez önmagában semmit nem ér, nem pótolja a tehetséget, képességet, a munkát, a belső intelligenciát. Könnyíti az indulást, de ha valaki sikeresen is akarja bejárni az utat, akkor csupán ebben a külső adottságban nem szabad bízni. Az élet feladatainak megoldásához sokkal több minden szükséges. Például munkabírás és dolgosság. Ő ezekben hisz. Rá ez volt mindig jellemző. Az ismertsége pedig annyiban adott ehhez lökést, hogy mivel nem volt botrányhős, mindig szeretettel és pozitívan fogadták az emberek. A teljesítményét pedig elismerték.

- Soha, semmiben nem voltam megalkuvó. Modellként sem, hiába vélekednek úgy sokan, hogy abban a közegben a férfiak egyengetik az utakat. Nekem nem voltak ilyen kapcsolataim. A modellvilág nagy fegyelmet, állóképességet és munkabírást kíván. Ennek hasznát vettem később. Amikor a divatüzletbe belevágtam, akkor olyannal dolgoztam együtt, aki értett ehhez. A filmesek közé való beilleszkedésem is segítette a társam, Kovács Gábor, együtt dolgozunk a cégben, tőle is sokat tanultam. Nem szégyen másokra támaszkodni, ha megvan bennünk a tanulás igénye. Azt hiszem, engem az akarat, a szorgalom és az ügyekben való hit mozgatott. Nem adtam a nevem soha ócskasághoz, bóvlihoz - monda Pataki Ági, aki szerint az élet minden területén fontos az értékrend és az ízlés. Utóbbit szerinte nehéz tanulni, formálni, hiszen az belülről, az egyéniségből, személyiségből fakad, de a stílusérzék, az mindig fejleszthető.

Befogadás, nyitottság szükséges hozzá, aktív élet. Amikor az embernek figyelnie, vigyáznia kell önmagára. Neki ezzel soha nem volt gondja, rengeteget dolgozott, ám amikor 40 évesen anya lett, az még jobban megváltoztatta az életét.

- Anya vagyok, de gyakorlatilag már nagymamakorban. Mégis teljesen aktív életet élek. Ezzel tartozom magamnak és a családomnak is. A fiam későn érkezett, s ez is hozzájárul ahhoz, hogy figyeljek, vigyázzak magamra, a családomra. Nálunk pörög az élet, de mindenre jut idő. Tudom, hogy sokaknak nehéz, a rengeteg munka mellett még arra is figyelni, hogy törődjenek magukkal. Mégis mindenkit arra biztatok, hogy próbáljon meg magára is figyelni, hogy mások figyelmét is felkeltse. Nem kell félni az öregségtől, sőt, félni semmitől sem szabad. Nem a ráncoktól, a kilóktól, a kortól függ a szépség, a siker sem. A szépség önmagában semmit nem ér. Az embernek a bensejében kell rendben lenni, ettől nő az életenergiánk - tette hozzá búcsúzóul, s indult a következő megbeszélésére.

Mert a film az ő életében is forog tovább.

 

Pataki Ági egy budapesti Kálvin téri tűzfalról tekintett az arra haladókra egy nagyméretű reklámmozaikról hosszú évekig. A mozaikhirdetést az avantgárd képzőművész, filmes és költő Erdély Miklós készítette 1982-ben és fiával jegyzi az alkotást. Az ismert modellt ábrázoló reklámot számozott darabokban az Országos Műemlékvédelmi Hivatal raktárába szállították. A kép főszereplője örül annak, hogy ez a művészettörténetileg értékes alkotás megmaradt az utókornak. Sokan a mai napig megállítják emiatt, elmesélik neki, hogy így volt a budapesti hétköznapjaik, az akkori életük része, s Pataki Ági ennek is örül.

Címkék#Pataki Ági

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!