Foci Eb

2016.06.18. 18:37

Döntetlen Izland ellen - A hajrában egyenlített a magyar válogatott

Marseille - Izland ellen nagy csatában, szinte az utolsó pillanatban kiharcolva szerzett nagyon fontos egy pontot a magyar labdarúgó-válogatott. Így továbbjutási esélyekkel várja a folytatást az Eb-n!

Tóth Gábor

Mindkét csapat meglepetéssel kezdte az Eb-t. Magyarország 2-0-ra verte a jóval esélyesebbnek tartott Ausztriát, míg Izland pontot csípett a csoportfavorit Portugália ellen (1-1). Így mindkét válogatott a továbbjutás reményében futott neki a második csoportmeccsnek - komoly volt tehát a tét.

Izland összeállításában nem történt meglepetés az első meccshez képest. Magyar oldalon viszont kimaradt az előző mérkőzésen bokasérülést szenvedő Fiola. Lang húzódott ki jobbra középről, Lang helyére pedig érkezett - Guzmics mellé - Juhász. Az osztrákok ellen gólt szerző Szalai ezúttal a kispadon kezdett, Priskin kezdett a támadósorba. Míg a szélen Németh Krisztiánt az osztrákok ellen szintén eredményes Stieber váltotta a kezdőben. Az UEFA hivatalos adatai alapján 21 ezer magyar drukker váltott jegyet a mérkőzésre.

A várakozásoknak megfelelően óvatos tempóban kezdtek a csapatok. Izland megszállta saját térfelét, keményen védekezett, próbált sokat ütközni, erőszakosan labdát szerezni. De a magyarok megbecsülték a labdát, higgadtan járatták. Az elől játszók pedig letámadtak, nem engedték, hogy az ellenfél hátul passzolgasson, nyugodtan támadást építsen. Amúgy az izlandiak nem kapkodtak, minden szabadrúgást, szögletet, bedobást megfontoltan végeztek el. Sokkal többet volt nálunk a labda, oda-odaértünk az izlandi kapu előterébe, de igazán nagy helyzet nem alakult ki. Masszívan, nyugodtan védekeztek az izlandiak. A percek múlásával fokozódott a magyar nyomás. Az ellenfél 11 emberrel védekezett, sokszor hosszú ideig nem is ért labdába. Mégis a 30. percben Királynak kellett védenie nagyot - mindez figyelmeztető jel volt, hogy azért tudnak helyzetet kialakítani az izlandiak is. Aztán a 40. percben a semmiből betalált Izland. Eladtuk a labdát hátul, az ellentámadást szögletre védekeztük ki. A beívelés Király kiejtette a kezéből, majd Kádár ütközött Gunnarsonnal, amiért - meglehetősen könnyű szívvel - büntetőt ítélt a játékvezető. A 11-est pedig a balra vetődő Király mellett a jobb alsóba rúgta Sigurdsson (0-1). A játék képe alapján teljesen érdemtelenül tett szert előnyre Izland. És hamarosan véget is ért az első félidő.

Fordulás után sem változott a játék képe: Izland megszállta saját térfelét, és várt az újabb magyar hibára. Mi birtokoltuk a labdát, próbáltunk támadni, de rengeteg ember volt kis helyen, így a passzokba azért csúszott hiba. De egyre jobban nyomtunk. A nyomasztó magyar fölény ellenére - Király kivételével rendre az összes játékos az izlandi térfélen tartózkodott, pillanatokra volt csak az ellenfélnél a labda - nem sikerült igazán nagy helyzetet kialakítani. Valaki mindig odaért az izlandiaktól. Felbillent a pálya, de nem bírtunk bekotorni egy gólt. A percek pedig peregtek. Az orosz játékvezető a végére elvesztette a fonalat, olyan stílusban fújt, ami az izlandiaknak kedvezett. De egy pillanatra nem adtuk fel, nyomtunk, mentünk előre - és a 88. percben hibára késztettük ellenfelünket! Egy szép akció végén Nikolics lépett meg a jobb szélen, az alapvonalról laposan középre lőtt labdájára többen robbantak, csúsztak be, végül egy izlandi játékosról, Saevarssonról perdült a kapuba a labda (1-1)! Teljesen megérdemelten egyenlítettünk! De még nem volt vége az izgalmaknak. A 95. percben szabadrúgáshoz jutott Izland a 16-os vonaláról. A szabadrúgás elakadt a sorfalban, a lecsorgót a veterán Gudjohnsen szúrta kapura, centikkel a bal kapufa töve mellett hagyta el a pályát a labda.

Magyarország-Izland 1-1 (0-1).

- Marseille, Stade Vélodrome, 60842 néző, F csoport, 2. forduló, vezette: Szergej Karasev (orosz).

Magyarország: Király - Lang, Guzmics, Juhász (Szalai, 84.), Kádár - Gera - Dzsudzsák, Nagy Á., Kleinheisler, Stieber (Nikolics, 66.) - Priskin (Böde, 66.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck.

Izland: Halldorsson - Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason - Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson (Halfredsson, 66.), Bjarnason - Sigthórsson (Gudjohnsen, 84.), Bödvarsson (Finnbogason, 70.). Szövetségi kapitány: Lars Lagerback és Heimir Hallgrímsson.

Gól: Saevarsson (88., öngól), ill. G. Sigurdsson (40., 11-esből).

A magyar csapat nagyot küzdött, játékban, erőnlétben is ellenfele fölé nőtt, bőven megérdemelte az egy pontot - sőt, a játék képe alapján a győzelmet is megérdemelte volna. Két Eb-meccs után négy pontunk van, és minden esélyünk megvan arra, hogy továbbjussunk a csoportból!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!