Kultúra

2016.06.20. 19:05

Dr. Borsós Bea távozó igazgató a Bartók színház elmúlt öt évéről

Dunaújváros - Öt év után lezárul egy korszak a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza életében. A távozó intézményvezetővel, dr. Borsós Beával az elmúlt öt évről, az újvárosi teátrum szerepéről és kihívásairól beszélgettünk.

Szabó Szabolcs

- Kész a leltár?

- Az átadás-átvétel napjait éljük. Folyamatosan egyeztetünk az új vezetéssel, korrekt a kapcsolatunk. A színház és az itt dolgozók érdekében is fontos, hogy zökkenőmentes legyen a váltás.

- Bizonyára így van, ám miként éli meg Ön az utolsó napokat?

- A teátrum fenntartója, az önkormányzat márciusban meghozta döntését, azóta sok idő eltelt. Tény, azért pályáztunk a következő ötéves ciklusra, mert szerettük volna folytatni a megkezdett munkát. Másként alakult... Már nem foglalkozom ezzel a kérdéssel, továbbléptem.

- Öt éve milyen vízióval, ambíciókkal láttak neki a munkához Dobák Líviával, aki a Bartók művészeti igazgatójaként segítette a munkát?

- A dunaújvárosi színház egészen speciális helyzetben van. Közel vannak, könnyen elérhetők a jó nevű pesti színházak és alternatív játszóhelyek is, de minőségi előadásokból válogathatnak a színházkedvelők Székesfehérváron vagy Kecskeméten is. Pusztán e szempontból a Bartók lehetne évről évre jó kínálatot felmutató befogadó színház is, ám az évtizedek alatt is kialakult, kiépült egy kis színházi világ, ami szépen fejlődött. Lett itt egy két tagozattal rendelkező színház, amely a város kulturális életében is kiemelt szerepet játszik. Amikor átvettük a teátrumot már volt itt egy jó és tehetséges mag, amire lehetett alapozni. Megerősítettük a társulatot és olyan rendezőket próbáltunk Dunaújvárosba csábítani, akik elismert alkotói az országos színházi életnek, másrészt a közös munka alatt a társulat is fejlődött. E kettős célt úgy érzem, sikerült teljesíteni. A szélesebb közönség által elvárt népszínházi vonal mellett próbáltunk nyitni a ma színháza, a progresszív irány felé is. Nem véletlenül, hiszen a fiatalabb színházlátogató közönség már leginkább e darabokat keresi, és ha itt nem találja meg, akkor elmegy máshová. Úgy látom e szemléletet összeségében jól fogadta a közönségünk, és sikerült új embereket bevonzani a Bartókba.

- A szakmai elismerések sem kerülték el a teátrumot. Egy kritikus így fogalmazott: sikerült feltenni a Bartókot az ország színházi térképére.

- Ha valóban így is gondolta, akkor ez egy szép dicséret számunkra. Tény, a színházkedvelők és a szakma számára sem vagyunk már egy fehér folt az ország közepén. Ebben rengeteg munkája volt az itt dolgozóknak és az egy-egy előadásra ideszerződő színészeknek, rendezőknek is. A szakmai elismerésekre büszkék lehetünk és arra is, hogy számos darabunkat több színház közönsége is örömmel fogadta.

- Született egy nagy vitát kiváltó döntés is: a táncszínházi társulat (le)váltása.

- Úgy ítéltük meg, hogy a táncszínházunk megmaradásához és fejlődéséhez e lépésre szükség van. A látogatottsági adatok alapján elmondható: a közönség elfogadta a Vári Bertalan vezette társulatot, amely szép sikereket ért el országszerte is.

- Melyik előadást tartja az elmúlt ötös legnagyobb sikerének?

- Ha csak a jegyeladásokat nézem, akkor egyértelműen A padlás vezet, hiszen több mint hétezren vettek rá jegyet és mindenhol nagy sikerrel játszottuk. A szakma nagyon jól fogadta a Május című előadásunkat és több gyermekdarabunkat is. A legfrissebb élmény - az idei évadban - talán a Sebestyén Aba által rendezett Top Dogs volt, ott éreztem igazán, hogy szintet lépett a társulat.

- Egy korábbi háttérbeszélgetésen elmondta: jó ha az embernek mindig van egy B-terve. Merre tovább július 1-től?

- Reményeim szerint maradok a kulturális szférában, még meglátjuk mit is hoz a jövő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!