Gazdaság

2016.06.21. 13:40

Startra készek az aratógépek

Székesfehérvár - A kukoricán kívül már egyetlen növény sem örül a szinte naponta menetrendszerűen megérkező esőnek, az aratásra készülő gazdák pedig a Medárdos időjárás megszűnéséért fohászkodnak.

Dávid Erzsébet

- Ha kitart addig a csapadékmentes, napsütéses idő, a hét vége felé megkezdődhet az őszi árpa aratása. Néhány kisebb területen már végeztek próbavágásokat , de a nagyobb táblákon várhatóan csak péntek, szombaton lehet hozzálátni a betakarításhoz - véli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Kiss Norbert Ivó szerint, ha a következő hetekben igazi arató idő,, azaz száraz meleg lenne, a megyében 20 nap alatt végezhetnének a gazdák a mintegy 65 ezer hektárnyi búza, csaknem 20 ezer hektárnyi őszi árpa, valamint a repce levágásával. A meglevő géppark elegendő ehhez az ütemhez, Fejérben ugyanis csaknem 200 kombájnt tudnak bevetni a gabonatáblákon.

A kép két hete, a martonvásári kutatóintézet  gabonatáblájában készült. Azóta az ország déli részén már megkezdődött az aratás
Fotó: Borbély Béla

Azt, hogy milyen termés várható, még több mindentől függ. Egyelőre nem lehet megbecsülni, csak akkor lehet majd megállapítani, ha legalább egy, két napot mennek a gépek a gabonatáblákon - mondta a kamara elnöke. Hozzátette: az még kérdéses, hogy milyen árat kaphatnak a gazdák a learatott termésért, a mostani információk szerint ugyanis beállt a gabonapiac , viszonylag alacsonyak a felvásárlási árak.

Bár a megyében még nem láttak hozzá az aratáshoz, az ország déli részén, s főként a sülevényes, homokos talajokon már megkezdődött az árpa aratása - tudtuk meg az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának kutató professzorától. Bedő Zoltán akadémikus a határt járva azt tapasztalta, hogy a csapadékos időjárás következményeként egyes gabonatáblákon már megjelent a fuzárium. A fertőzés ellen a növények fejlődésének ebben a szakaszában már nem lehet védekezni. A betegség szerencsére eléggé környezet-és agrotechnika függő, s elsősorban ott lép fel, ahol kívánnivalót hagy maga után az agrotechnika, vagy például kukorica elővetemény után került a földbe a gabona.

Annak megsaccolására, hogy mekkora termés kerülhet majd a magtárakba, most még Bedő Zoltán sem vállalkozik, de bízik benne, hogy a tavalyihoz hasonlóak lesznek a hozamok. Startra készen állnak a kombájnok a székesfehérvári Aranybulla Zrt.-nél. Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezető úgy tervezi, hogy csütörtökön megkezdik az árpa aratását. A gazdaságban 14 hektárnyi takarmány- és 100 hektár sörárpa vár betakarításra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!