Civil

2016.06.21. 17:35

Kolping-kirándulás katolikus kincsek közé

Szombathely-Zirc - Szombathely város Kolping Egyesületének tagjai nagyon szép és élményekben gazdag kiránduláson vettek részt, amelynek első állomása a Bakony szívében található, 900 esztendős Zirci Ciszterci Apátság volt.

Civil Tudósítónktól

A ciszterci kolostort III. Béla magyar király 1182-ben alapította a champagne-i clairvaux-i ciszterci apátság fíliájaként és az első szerzetesek is francia földről érkeztek a monostorba.

A kirándulók megtekintették a Reguly Antal Műemlék Könyvtárat, amelynek hatalmas termében több mint 60 ezer felbecsülhetetlen értékű könyv található. Az első könyveket még a 18. században heinrichaui szerzetesek hozták magukkal, amelyeket a ciszterci szerzetesek évszázadokon keresztül őriztek, javítottak és még ma is jó állapotban vannak, de látogatók számára nem elérhetőek.

Különleges élmény volt egy ciszterci apát vezetésével a kéttornyú apátsági templom megtekintése, amely 1737–52 között épült, és teljes felújítása nemrég fejeződött be. A festmények restaurálásakor sikerült az eredeti festékréteget visszaállítani, így a látogatók a gyönyörű szentképeket már teljes szépségükben tekinthetik meg. Az alapítás 800. évfordulójára, 1982-ben II. János Pál pápa basilica minor (kis bazilika) rangot adományozott a templomnak.

A csodálatos környezetben a Kolping-tagok néhány társuk mielőbbi gyógyulásáért imádkoztak.

Kirándulásuk következő helyszíne a Veszprém megyei Jásd volt, ahol elmentek a 600 évesnél is régibb Szentkútra, hazánk egyik ősi búcsújáróhelyére. A valamikori fakápolna helyén 1825–37 között épült fel a jelenlegi kápolna, gyönyörű freskóit Károly Gyula festőművész (1910–89) készítette. Ezután megtekintették a „Szűz Mária, a világ királynéja" nevére szentelt plébániatemplomot, amely 1792-ben, az Árpád-kori kolostor alapanyagának felhasználásával épült.

A gazdag program utolsó helyszíne Pápa volt, ahol Csonka Ferenc, a pápai Kolping-család elnöke fogadta a szombathelyieket, majd Meggyesi Ferenc káplán vezetésével megtekintették a nagytemplomot. A város egyik meghatározó jelképét 1774-ben gróf Eszterházy Károly egri püspök költségén kezdték építeni és 1795-ben Pierer József püspök szentelte fel.

Az impozáns méretű „csarnoktemplom" copf stílusban épült, a csodálatos mennyezetfreskókat 1781–83 között Franz Anton Maulbertsch készítette. A négy mellékoltárt, Zirckler János alkotásait Nepomuki Szent János, Szent Anna, Szent József és Boromei Szent Károly tiszteletére szentelték. A Kolping-tagok megcsodálták a különösen szép bronz keresztelőmedencét és a libanoni cédrusból faragott szószéket.

A kirándulás végén megtekintették még a híres kékfestő-múzeumot is az egykori pápai Kluge-féle kékfestő üzem épületében, amelyet a Kluge cég fennállásának 200. évfordulója alkalmából, 1983-ban felújítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!