Kultúra

2016.06.22. 11:42

Programok az éjszakában - Szombaton megyeszerte változatos rendezvények várják a látogatókat

Megyei körkép - A Múzeumok éjszakája programsorozathoz számos megyebeli intézmény csatlakozik idén is.

Munkatársainktól

A Finnugor hagyományok a Múzeumok Éjszakáján a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban június 25.-én, szombaton 16.15 órától 24 óráig tart majd. A rendezvény a „rénnyáj haladtában...” Válogatás szibériai nyelvrokonaink tárgyi világából című kamarakiállítás megnyitásával veszi kezdetét.

Az állandó és időszaki kiállításokhoz kötődően tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai, többek között antropológiai foglalkozásokkal várják a látogatókat. A múzeum a Művészetek Háza közreműködésével, „Kössük át a Vár utcát!” címmel óriás papírnyomatokat vonultat fel a Hősök kapuja teraszán. Emellett Kabóca játéktér, hanti sátor, kézműves játszóházak, gasztrobemutató, játékos idegenvezetés, Slam Poetry, térfestés, szellemidézés, fényes meglepetések várják az érdeklődőket a Laczkó Dezső Múzeum és a Művészetek Háza kiállítóhelyein. 9-től–24 óráig Éjszaka a Várbörtönben címmel a börtönmúzeumban tárlatvezetések indulnak. A Nyitott Törvényszék programban a Veszprémi Törvényszéket csoportos vezetéssel lehet látogatni 10 órától 01 óráig óránként. A szokásos várban tartott tűzgyújtás helyett, - szintén a finn hagyományoknak megfelelően - idén a Kolostorok és kertek rendezvényterületen a fáklyás felvonulást követően csónakégetés lesz a csónakázó tavon.

A Finnugor kulturális főváros rendezvénysorozathoz kapcsolódva egész napos programmal ünnepli Szent Iván napját, az év leghosszabb napját a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület június 25-én, szombaton a Kolostorok és kertek rendezvénytéren. A finn hagyomány szerint megrendezendő Juhannus-napot 10 órakor Neubauer Edit tiszteletbeli finn konzul nyitja meg, majd hangszerbemutató, kézműves foglalkozások, előadások lesznek. Este hét órakor finn népszokásokat elevenítenek fel, lesz asszonycipelő-, valamint csizma- és mobilhajító verseny, a Lappföldi csengettyűs együttes a jezsuita templomban ad műsort.

Pápán több helyszínen is várják a kultúra iránt fogékony közönséget a Múzeumok éjszakáján. Az Esterházy-kastély 14 és 24 óra között lesz látogatható szombaton. Nemcsics Antal színkutató és Cziráki Lajos festőművész állandó tárlata mellett az Ajka Kristály időszaki kiállítását is megtekinthetik a látogatók. Továbbá a kézművesműhelyben lehetőség lesz mézeskalácsot, bonbont és barokk álarcot készíteni. 19 és 21 órakor marionett-színházi előadás kezdődik. A Múzeumok éjszakáján a pápai zsinagóga 18 és 24 óra között tart majd nyitva. 18 órától Brass magic címmel egy válogatás lesz hallható a zeneirodalom népszerű alkotásaiból az Ewald Rézfúvós Együttes előadásában. Glinka, Händel, Ewald, Borodin, Verdi, Bizet, Liszt és Gershwin művei csendülnek fel a koncert folyamán. Ezt követően pedig 20 órától fiatal tehetséges zenészek zongorahangversenyének ad otthont a zsinagóga. A Kékfestő Múzeumban 17.30-kor Kékfestő kedves emlékeim címmel időszaki kiállítás nyílik, amit két gyermekműsor, majd pedig egy InFusion Trio-koncert követ az intézmény udvarán. Emellett például tárlatvezetés, kézműves-bemutatók és játszóház is színesíti a kínálatot. Az idei évben először a Hagyományok Hegye Egyesület is csatlakozik az országos programsorozathoz. Ennek keretében a Hagyományok hegyén található kilátó szombaton 18-tól 24 óráig nyitva lesz. Kísérőprogramként huszárkiállítás várja majd az érdeklődőket, illetve persze csillagnézésre is lehetőséget biztosítanak a szervezők. A Pápai Református Gyűjteményekben az intézmény tárlatait, köztük a Hori titka című óegyiptomi kiállítást lehet megtekinteni szombaton 18-tól 24 óráig.

Kislődön a Röthy Mihály Egyháztörténeti Gyűjtemény június 25-án délután öt órakor ingyenesen látogatható. A Múzeumok éjszakája alkalmából szervezett rendezvényen fellép a Kislődi Német Nemzetiségi Dalkör, a Bakony-völgye Óvoda, az Ajkarendeki Német Nemzetiségi Dalkör Kulturális Egyesület, Farkas Edina és Somos Zoltán.

Ajkán Molnár Gábor író nyomában indulnak felfedező útra mindazok, akik részt vesznek a Múzeumok éjszakája rendezvényein június 25-én a Városi Múzeumban. A programon reszt vesz ifj. Molnár Gábor, az író fia is. A szervezők délután négy órától hétig tudáspróbával, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket. Négy órakor Lóki György solymászbemutatót tart, öt órától Obrusánszky Borbála keletkutató tart előadást Dzsingisz kán földjén címmel, hét órakor Benke Martin történész beszél a mongol birodalom Xlll. századi felemelkedéséről. Nyolc órakor Stark Gábor és zenekara játszik.Tapolcán a Wass Albert Könyvtár és Múzeum 25-én Múzeumok éjszakája rend sor keretében több programmal is várja az érdeklődőket 17 és 24 óra között a múzeumban és a tanteremben. Az előadások között Németh Lajos sebészeti újításokról beszél, tapolcai barlangászok legújabb felfedezéseikről beszélnek, a diszeli Rozsdamarók csoportjának veterán motorosai a tavalyi északi sarkköri útjukról tartanak élménybeszámolót, és a magyar motorkerékpártás általuk restaurált gyöngyszemeit is elhozzák. Hangodi László egykori tapolcai hősökről, újítókról, felfedezőkről beszél. Lesz kézműves foglalkozás a gyerekeknek, lámpafényes raktár látogatás a műtárgy raktárban és fáklyás várrom látogatás. Végül éjfél előtt a múzeum udvarán Szent Iván éji máglyagyújtásra várnak mindenkit.

A várpalotai Thury-várban idén is gazdag program várja az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján. Június 25-én 19 órától vársétával indul a program Sárváriné Rieder Zsuzsanna tárlatvezetésével, majd 20 órától Barcza Géza tart előadást a pajzsgyártás történetéről.  A bányász himnusz történtéről Petrovics László beszél 21 órától, míg 22 órától Buzási Istvántól hallhatnak bányásztörténeteket, anekdotákat a látogatók, akik közben az igazi bányászszendvicset is megkóstolhatják, ha kedvük tartja.

Zircen június 25-én, szombaton 20-21 óráig a PO Funk Unit, funky zenekar ad koncertet a zirci városi könyvtár udvarán. Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumban 17 órától nyílik a Felfedezők a Bakonyban, a bakonyi denevérkutatás képekben című kiállítás a Sarok Galériában. A múzeum Rákóczi téri épületében 18 órától a „Bakonyi hangulatok - A Bakony védett növény-és állatfajai, természeti értékei” című rajz-és fotókiállítás megnyitása és eredményhirdetése lesz.

A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban 18.15 órától a „Műhelytitkok” című új, állandó kiállítás megnyitása és a népművészeti alkotóház felújított műhelyeinek átadása kezdődik. 20 órától a Zirci Városi Vegyes kórus ad koncertet.

A rendezvényhez csatlakozik továbbá a Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium- Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye, valamint az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtár is. Lesz még éjszakai séta az arborétumban és további számos izgalmas program.

Bakonybélben a Bakonybéli Tájházban 14 órától folyamatosan zajlanak a programok; kiállítás megnyitóval, foglalkozásokkal, könyvbemutatóval, arborétumi sétával, filmvetítéssel és skótdudás koncerttel várják a szervezők az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!