Gazdaság

2016.06.22. 13:10

Sárgabaracklekvár helyett most inkább tegyünk el pár üveg uborkát

Székesfehérvár - Hamar elkapkodják a meggyet és a cseresznyét, de kovászolni való uborkából nincsen hiány a Városi Piacon.

Sebestyén Lilla

Meggyből és cseresznyéből már egészen kevés van a városi piac standjain. Jákli Sándor, dunaföldvári őstermelő szerint a sok eső miatt a gyümölcsök fele elrohadt, ígyhát nem csoda ha maradék, jó minőségű árut hamar elkapkodják a vevők.

- A sárgabaracknak sem tett jót a rengeteg csapadék, de szerencsére sok fajta közül lehet válogatni. Az apróbb, pirosas gyümölcsök zamatosabbak, ezeket sokan eszik magában. A nagyobb, gömbölyűbb barackok fanyarabbak. Egyelőre a szezon elején tartunk, úgyhogy azt tanácsolom, hogy aki be szeretné főzni a termést, az még várjon egy hetet, akkor lesz igazán finom, édes a sárgabarack - mondta el Sándor.

Közben a szomszédos pultnál kisebb vita alakul ki a vevők között arról, mégis miképpen kell elrakni a kovászolni való uborkát?

Egyesek a hosszanti bevágásra esküsznek, mások a rácsozós módszerre, de abban megállapodnak a vásárlók, hogy a kapor mellett érdemes fokhagymát, babérlevelet, egészborsot és sót tenni az üvegbe, majd egy kenyércsücsökkel, vagy régikrumplival megkoronázni a művet.

Ha kiteszi az ember a napra akár két-három nap érlelés után lehet fogyasztani. Sülthúshoz, kolbászhoz, vagy hekkhez egyszerűen kiváló savanyúság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!