Pápa

2016.06.23. 12:27

Milyen lehet a vakok mindennapi élete? Próbáld ki és megtudod!

Június 18-19-én lezajlott a 26. Pápai Játékfesztivál, amelyen sok civil szervezet is képviseltette magát. Ezek közül az egyik a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete Pápai Csoportja volt, akik Próbáld ki és megtudod! címmel egy vakszobával, különböző gyerekjátékokkal, beszélő konyhamérleggel készültek.

Laskovics Márió

Bekötött szemmel kipróbálhattuk, hogy milyen fűszereket sikerül felismernünk szaglás alapján, illetve milyen zöldségeket-gyümölcsöket tapintás alapján.

- Vannak olyan játékaink, amelyek alapból egy gyereknek nagyon egyszerű, de bekötött szemmel vagy egy vak embernek már nem annyira. Van kimondottan vakoknak készült dominónk, amin domborított pöttyök vannak. Hoztunk csörgő labdákat, bekötött szemmel memória karkötőalapra lehet gyöngyöt fűzni. Vannak Braille-írásaink, nevek, közmondások, foglalkozások, ezekhez van nyomtatott Braille-ábécénk, írótáblánk. Ezeket lehetett kipróbálni nálunk a játékfesztiválon – mondta el a Naplónak Paraicz Jánosné, a csoport vezetője.

- Egy vak ember is főz, azonban nem látja, hogy milyen fűszereket kell használnia, a szaglására kénytelen hagyatkozni. Úgyhogy bekötött szemmel ezt a fűszerfelismerést próbálhatták ki az érdeklődők. Bemutattuk a vakoknak készült konyhai segédeszközeinket, illetve egy terítő alatt zöldségek és gyümölcsök voltak, amiket tapintás után ismerhettek fel a gyerekek-felnőttek. Egy vak ember számára az állandóság a legfontosabb. Ha a családtag valamit valahonnan elvesz, azt ugyanoda tegye is vissza. Különben a látássérült nem találná meg – hívta fel ezekre a fontos információkra a látó látogatók figyelmét a csoportvezető.

- Az egyesületünk körülbelül nyolcvan taggal rendelkezik Pápáról és a környékről. Sajnos elég idős a csapatunk, a fiatalok vagy nem tudnak rólunk, vagy szégyellik az állapotukat, esetleg nem tudják, hova fordulhatnak. Ha valaki a sorstársunk lett és szeretne hozzánk tartozni, szívesen fogadjuk, akár engem is kikereshetnek a telefonkönyvből – fogalmazott Paraicz Jánosné. - Minden hónapban tartunk klubfoglalkozást előadókkal, a karácsonyt és a nőnapot ünnepeljük együtt. A tagsági igazolvánnyal a helyi buszjáratokon ingyen, a távolsági járatokon kilencven százalék kedvezménnyel utazhatunk. Valamint egymásnak hivatalos ügyintézésnél a papírok kitöltésében szoktunk segíteni – mondta még el a tagság előnyeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!