Kultúra

2016.06.23. 16:22

Erős évadot zártak - A Pannon Várszínház nézőszáma jelentősen növekedett

Veszprém – Nem volt az elmúlt évadnak gyenge pontja Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója szerint.

Kutasi Zsófia

A teátrum 2015/16-os évadzáró társulati ülésén az igazgató elmondta, az évadzáró részben szimbolikus, hiszen a nyári szezonban is folytatódnak a fellépések.

A jelenleginél több előadást fizikailag nem lehet létrehozni. A 2014/15-ös évadban 221, a 2015/16-os évadban 224 előadást mutattak be, a saját előadások száma tavaly 209, az idei évadban 193 volt. Ez utóbbinak oka elsősorban az, hogy A Tánc fesztiválja a tavalyihoz képest kétszer nagyobb volt, emellett vendégprodukciókat is befogadtak. A nézőszám jelentősen növekedett: a két egymást követő évad tekintetében az össznézőszám 61540-ről 63747-re, a saját előadások nézőszáma 59893-ról 61570-re emelkedett.

Az igazgató kiemelte, idén nem tudtak a működési pályázat terén előrelépést elérni, nem került vissza a várszínház a támogatotti körbe, ami továbbra is nagy érvágást jelent. Az ideális működéshez az állami támogatás visszanyerésére, valamint az előadásszám ésszerű csökkentésére lenne szükség. Sokan, többféle formában támogatják a várszínházat; többek között Veszprém városa mellett Ajka és Alsóörs is.

Az ülésen több díjat is kiosztottak. Két éve hozták létre az Évad színésze díjat, melyet idén Blaskó Péter színész kapott. Vándorfi László úgy fogalmazott, Blaskó Péter szakmailag és erkölcsileg is kiemelkedő személyiség, aki sokat tett a Pannon Várszínház szakmai munkája terén az előrelépésért. A Kossuth-díjas színész telefonon jelentkezett be és örömét fejezte ki, hogy részt vehetett az Equus című előadásban, mint mondta, jó volt a társulattal dolgozni.

Junior díjat idén ketten vehettek át, Szente Árpád Csaba és Farkas-Csányi Attila.

A közönség szavazatai alapján a legjobb előadás díját az Egy darabot a szívemből című produkció kapta, a második az Equus, míg a harmadik az Egy bolond százat csinál lett. A színészek közül a közönségdíj első helyezettje Szelle Dávid. Két második díjazott lett: Pap Lívia és Molnár Ervin, harmadik helyezést ért el Koscsisák András.

Vándorfi László az évad értékelésén kiemelte az Egy darabot a szívemből, A makrancos hölgy, az Egy bolond százat csinál, az Equus, Az anyu én vagyok című előadásokat. Eredményesnek és szakmailag sikeresnek értékelte a Tánc fesztiválját, melyet Krámer György fesztiváligazgató neve fémjelez.

Az Európa-bajnokság szurkolói lázához kapcsolódva az igazgató kifejtette, a futball mellett a színházra is érvényes, hogy szükség van olyan gondolatokra, élményekre, melyek összekovácsolják a közösséget.

A tervek szerint a teátrum a várban két előadást mutat be, A padlást és az Egy darabot a szívemből-t.

Alsóörsön több alkalommal is fellépnek, gyermekeknek és felnőtteknek szóló strandszínházi produkciókkal, valamint augusztus 6-án mutatják be az Amfiteátrumban a Mária evangéliuma című rockoperát.

Ferenczy Gábor, Alsóörs alpolgármestere kifejtette, az alsóörsi előadások sikerét a helyszínek is erősíteni tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!