f1

2016.06.26. 13:54

Ha nem lesz változás, az F1 el fog tűnni

Komoly kritikát fogalmazott meg Cyril Abiteboul

Tajthi Andrea

Fotó: Vincent Curutchet / DPPI/Renault Sport

Cyril Abitboul, a Renault csapat ügyvezető igazgatója nemes egyszerűséggel viccnek titulálta az F1 döntéshozó stratégiai csoportját.

"A Forma-1-nek erős menedzsmentre és erős FIA-re van szüksége." - mondta Abiteboul a német sajtóna, többek között az Auto Bildnek és az Auto Motor und Sportnak.

A francia szakember szerint jelenleg túl magasak a költségek az F1-ben, miközben a kereskedelmi jogtulajdonosok rövidtávú bevételekre hajtanak, olyan dolgokkal, mint hogy egyre több országban fizetős tévécsatornára viszik a közvetítéseket.

"Csökkenteni kell a kölstégeket, különben a Forma-1 el fog tűnni." - vélekedik Abiteboul. "Egyre komolyabb befektetést igényel, miközben egyre kevesebb és kevesebb ember nézi a sportunkat. Ez nonszensz. Az, hogy a TF1-ről a Canal Plus-re (fizetős csatorna) váltottak, megölte az érdeklődést az F1 iránt (Franciaországban). Mi francia gyártók vagyunk, így elsősorban francia szponzorokat keresünk, de a Forma-1 már nem létezik Franciaországban. Lehetetlen francia céget az F1-be hozni."

Véleménye szerint a Le Mans-i 24 órás verseny jobb úton halad, mivel alacsonyabb költségekkel dolgoznak, olcsóbbak a jegyek és ingyenes tévécsatornák közvetítik.

"Persze az csak egy verseny. De a modell kiterjeszthető lenne a Forma-1-re is."

Abiteboul szerint a költségvetési maximumot 100-150 millió eurónál kellene meghatározni és a jövedelem elosztási rendszeren is változtatni kellene, mert "jó lenne, ha mindenki több-kevésbé ugyanannyit kapna".

"A szponzorok továbbra eredményeznének anyagi különbségeket, mivel még mindig inkább a Ferrarit fogják választani a Manorral szemben. Jelelnleg küszködünk a szponzorszerzéssel, és nem azért mert az F1 nem érdekes, hanem egyszerűen azért, mert túl dárga. Nincsenek új gyártók, akik beszállnának."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!