Sport

2016.06.26. 15:20

Hagyomány lesz az ülőröplabda-bajnokságból

Ajka - Szlovénia győzött, második lett Magyarország csapata, harmadik pedig Horvátország a hétvégén rendezett ülőröplabda-bajnokságon.

Tisler Anna

A tornát a magyar csapat tavaly augusztusban elhunyt tagja, Muszáj Péterné Adamik Éva emlékére rendezték. Az eseménynek a Városi Sportcsarnok adott otthont.

A sportoló férjétől, Muszáj Pétertől megtudtuk, a csapatok megállapodtak abban, hogy ezentúl minden évben megrendezik a tornát június utolsó hétvégéjén. Azért ezt az időpontot választották, mert így megemlékeznek egykori sporttársuk születésnapjáról is, amely június 28-án van.

A magyar válogatott második helyen végzett az első alkalommal megrendezett eseményen Fotó: Györkös József

A tornán részt vettek Adamik Éva családtagjai is, akiknek jólesett, hogy társai őrzik az emlékét. Az ajkai Adamik Éva daganatos betegség következtében 2012-ben vesztette el a lábát. A csapatnak ugyan csak rövid ideig lehetett tagja, de az idő alatt komoly sikert ért el társaival együtt. Hetedik helyen végzett a magyar csapat 2013-ban az Európa-bajnokságon, amelynek ő is tagja volt. Szorgalma, kitartása, pozitív életszemlélete miatt mindenki tisztelte őt. Egykori csapattársai őrzik az emlékét, és minden évben Ajkán tornát tartanak az emlékére.

A kezdeményezést a Magyar Röplabda Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság is támogatja.

A részt vevő sportolók, akik többsége budapesti, nemrég edzőtáboroztak Ajkán, így már szinte hazai pályán játszanak a településen. A tornára pénteken este érkeztek a csapatok, és vasárnap délutánig maradtak. A szombat estét együtt töltöt-
ték, beszélgettek, emlékeztek.

Az ülőröplabda szabályai sokban megegyeznek az álló röplabdával, a különbség, hogy a játékterület a röplabdában 18×9 méter, az ülőröplabdában 10×6 méter, a hálómagasság az ülőröplabdában több mint egy méterrel alacsonyabb, a nőknél 1,05 méter, a férfiaknál 1,15 méter. A labdaérintés pillanatában a törzs egy részének érintkeznie kell a talajjal.

 

A magyar csapatban Werkman Viktória, Kovács Adrienn, Szabó Attiláné Sipos Éva, Molnár Nikolett, Szabó Zita, Szabó Éva, Csillag Edina és Juhász Veronika lépett pályára az ajkai tornán, amelyet első alkalommal rendeztek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!