Életmód

2016.06.26. 17:20

Fokozott bőrvédelem a kánikulában - A hőség napégéssel járhat, s az izzadást sem kerülhetjük el

A kánikula beköszöntével bőrünk fokozott védelme elengedhetetlen az évről évre erősödő ultraibolya-sugárzás miatt - hívta fel a figyelmet Fódiné Torma Andrea kozmetikus.

Hanis Patrícia

A szakember szerint érdemes odafigyelni a napozás szabályaira és a megfelelő pakolások, krémek használatára is, hiszen a kivörösödött, kiszáradt, ápolatlan bőr nem egészséges, sőt, esztétikailag sem előnyös.

Fódiné Torma Andrea kozmetikus a meleg és az erős napsugárzás veszélyeire hívta fel a figyelmet

- Manapság a különböző erősségű naptejek mellett a nappali krémekben is megtalálhatók a fényvédő, fényszűrő anyagok. Ezek fontosak, mert bár az UV-sugárzás egyik fajtája elősegíti a csontképződést, másik fajtája viszont roncsolja a bőrben lévő A-vitamint, hozzájárulva ezzel az öregedéshez, a DNS károsodásához, illetve a bőrrák kialakulásához - számolt be Fódiné Torma Andrea. Hozzátette: a faktorszám azt mutatja meg, hogy mennyi idővel tovább élvezhetjük a nap sugarainak melegét anélkül, hogy leégnénk. A figyelmeztetések ellenére még mindig rengetegen strandolnak a déli órákban. A víz által felerősített és visszatükrözött sugarak miatt számukra szinte biztos tény a barnulás helyett jelentkező égési sérülés, mely akár olyan súlyos is lehet, hogy szakemberhez kell vele fordulni. Ha enyhén pirult csak a bőr, akkor sem szabad magára hagyni, napozás utáni krémekkel kell kenegetni, amíg a pír teljesen el nem múlik.

- Kozmetikai szempontból a másik problémánk a folytonos izzadás. Hiába a könnyedebb, kevesebb ruházat, a meleg napokon a verejtékezést sem kerülhetjük el, hiszen testünk így védekezik a nagy hőhatás ellen. Ezért a kellő mennyiségű folyadék bevitele elengedhetetlen, és az illem diktálta, kellemetlen szagokat elfedő kozmetikumok használatáról sem szabad megfeledkezni. Erre a célra dezodorok számos változata áll rendelkezésünkre, melyek csak abban az esetben váltanak ki irritációt, ha a fogyasztó allergiás az illatanyagra vagy az alkoholtartalomra - mondta a kozmetikus. Olyan terméket ajánl, mely nem tartalmazza az említett összetevőket és alumíniumszármazékokat sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!