Hírek

2016.06.29. 13:27

A vasi diákok nem lógnak

A vasi diákok úgy gondolják, hogy a családi pótlék és a tudás többet ér egy kis szabadságnál.

Elek Szilveszter

Egyre több a nagyon fiatal iskolakerülő az országban - pedig a büntetés szigorú: annak a diáknak a szüleitől, aki ötvennél több órát hiányzott igazolatlanul, megvonják a családi pótlékot.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának statisztikája szerint a 2014/2015-ös tanévben az általános iskolások közül került ki a legtöbb renitens iskolakerülő: a gimnáziumokban 275, a szakközépiskolában 1547, az általános iskolákban pedig 5 ezer 920 tanuló mulasztott ötvennél több tanórát igazolatlanul.

Fotó: Szendi Péter

Azt, hogy a Vas megyei diákoknak országos szinten is példás a magatartásuk, már több jelentés is bebizonyította. A megyei statisztikák az ötven órát meghaladó igazolatlan hiányzások tekintetében is sokkal jobbak az országos átlagnál - itt vonták meg a legkevesebb általános iskolás és szakközépiskolás szüleitől a családi pótlékot emiatt: az előbbi intézményekben mindössze 38, az utóbbiakban pedig öt esetben kellett kiróni a szigorú büntetést. Bár a vasi gimnazisták közül csupán ketten kerülték el rendszeresen az iskolájukat, nem ez a legjobb statisztika az országban. Győr-Moson-Sopron és Zala megyében csupán egy-egy gimnazista igazolatlan mulasztásainak száma haladta meg az ötvenet.

Ha mindhárom intézménytípus statisztikáit összeadjuk, kiderül, hogy a 2014/2015-ös tanévben Vas megyében kellett a legkevesebb esetben megvonni a diákok után járó családi pótlékot igazolatlan mulasztások miatt.

Felkerestük a Klebelsberg Intézményfenntartó központ megyei tankerületi vezetőit, hogy megkérdezzük tőlük, mik a tapasztalataik ezen a téren.

A Szentgotthárdi Tankerülethez egy közös fenntartású iskola tartozik, amely három általános iskolát, egy gimnáziumot és egy alapfokú művészeti iskolát foglal magában. - Mi egyetlen olyan esetről sem tudunk, hogy a tankerületünkből megvonták valamelyik diák szüleitől a családi pótlékot az ötven órát meghaladó igazolatlan hiányzások miatt - mondta Császár Tamás István tankerületi vezető. - Ez valószínűleg a szülők és a pedagógusok közötti jó kapcsolat eredménye. Az iskolák mindig tájékoztatják az újabb fejleményekről a szülőket, így természetesen arra is felhívták a figyelmüket, hogy mik a következményei a rendszeres iskolakerülésnek - tette hozzá.

A tankerületi igazgató szerint a szülők nem csupán a családi pótlék miatt tartják fontosnak, hogy a gyermekük iskolába járjon. - Lényegesnek tartják az órákon megszerezhető tudást is, ugyanis ennek birtokában a gyermek később szinte biztosan jobban tud majd boldogulni - hallottuk Császár Tamás Istvántól.

A kilenc intézményt magában foglaló Körmendi Tankerületben is nagyon pozitívak a tapasztalatok ezen a téren. - Nem mondható magasnak nálunk a hiányzások száma, az igazolatlan mulasztások aránya pedig minimális - hallottuk Farkas Tibor Józsefné tankerületi vezetőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!