Gazdaság

2016.06.29. 20:05

Nem szeretnének dolgozni az anyukák

Nem szeretnének dolgozni. Legalábbis a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján kevesebb anyuka megy vissza munkába a gyerek hároméves koráig.

Piltman-Horváth Barbara

A KSH munkaerő-piaci statisztikái szerint 2016 első negyedévében ismét emelkedett azoknak a kisgyerekes szülőknek a száma, akik gyes, illetve gyed mellett egyáltalán nem vállalnak munkát. Az év első három hónapjában átlagosan 245 ezer szülő maradt otthon három év alatti gyerekkel, ez 4,8 százalékkal több, mint 2015 első negyedében.

Pedig van erre is támogató program, a gyed extra, ami engedményt jelent azoknak az anyukáknak, akik vissza szeretnének menni dolgozni. 2014-ig azok, akik a gyermek hároméves kora előtt visszatértek a munkába, teljesen elvesztették a gyermekgondozási díjat, és csak részmunkaidős állást vállalhattak, a törvénymódosítás után azonban a gyerek egyéves kora után munkába álló szülő fizetése mellett a gyedet is kaphatja, ami akár 100 ezer forint pluszt is jelenthet havonta.

Szalai-Valler Kinga még nem biztos, hogy előbb visszamegy (Fotó: Szalai Róbert)

- Kétéves volt a lányom, amikor visszamentem dolgozni - kezdte a második gyermekével várandós Peresztegi Csilla -, egyrészt, mert akkorra már hiányzott nekem is a gyermek nélküli inger, másrészt, mert úgy gondolom, az egy olyan kor a picinél, amikor már kevés neki is a szinte kizárólag az anyukájától érkező inger, engem már unt a gyermekem, legalábbis én ezt láttam rajta.

Az első gyermekét váró Szalai-Valler Kinga viszont még bizonytalan, mikor akar visszatérni majd a munkába. - Szerintem maradok otthon, mert tervezzük a kistesót - mondta kérdésünkre a kismama.

Az, hogy meddig van otthon az anyuka a gyerekkel, nem csak a pénztől függ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!