Hírek

2016.06.29. 18:25

A gyermekeink jövője múlik a jó oktatáson

Több millió forinttal is növelheti a gyermekek későbbi jövedelmét a színvonalas alsós oktatás. Bár az alsó osztályban megszerzett készségek hatása a felső tagozaton kevéssé érzékelhető, felnőttként megdöbbentően nagy- mértékben befolyásolja a jövedelmet.

Németh Noémi

Egy amerikai kutatás szerint az alsó tagozatos oktatás minősége óriási hatással van a gyermekek felnőttkori jövedelmére. Az amerikai Harvard, a Berkeley és a Northwestern Egyetem kutatói tanulmányuk során 12 ezer hasonló hátterű diák eredményeit vizsgálták alsó osztályos koruktól, nyomon követve a diákok évtizedekkel későbbi karrierét. Az osztály minőségét az első év végén írt teszteredmények alapján állapították meg. Azok a diákok, akik átlagon felüli tanárokat kaptak, és jobb osztályközösségbe kerültek, magasabb pontszámot értek el a teszt során.

A nyolcadik osztályban végzett teszt eredményei alapján nem érzékelhető pozitív összefüggés, így azt feltételezhetnénk, hogy az alsó tagozaton szerzett készségeknek nincsen hosszú távú hatásuk. A húszas éveikben azonban a jobb alsó tagozatos osztályokban tanuló diákok kimutathatóan többet keresnek. Ha átlagon felüli minősítésű tanár oktatta az osztályt, 16 ezer dollárral (4,4 millió forinttal) növelte meg a diák életpálya-jövedelmét.

Ki gondolná, hogy későbbi jövedelmük nem is annyira rajtuk múlik, hanem az alsó tagozatos tanítójukon? (Illusztráció: shutterstock)

A felnőttkori jövedelem szempontjából nem az alsó tagozaton megszerzett tárgyi tudás a meghatározó, hanem a jobb kommunikációs és szociális készségek. Bár ezek jelentősége néhány évvel később kevésbé szembetűnő, a későbbi karriert jelentősen befolyásolja. Az egyéni és társadalmi jólét szempontjából is fontos, milyen színvonalú osztályban kezdi meg a gyermek tanulmányait.

Az alsó tagozaton a gyermekek minden új tudásra nyitottak, mind a tanulásban, mind a társas kapcsolatokban. Egy jó közösségben egy jó tanítóval sok élménnyel teli óra várja őket, aminek következtében személyiségjegyeikhez mérten megkezdődhet képességeik kibontakozása. Sok pozitív megerősítéssel, dicsérettel, biztatással könnyebben átlendülnek a kisebb-nagyobb nehézségeken, ami építi önbecsülésüket és segíti határaik megismerését. Az élményalapú tanulás, sok közös játék, szabálytudat - követés meg-erősítése, sikerélmények biztosítása, problémamegoldás, öröm átélése a tanulásban és a játékban -, ezek mind fontosak egy alakulófélben lévő személyiségnek, amivel erősíteni lehet a gyermekek önbizalmát, és ami a társas helyzetek megoldásához ad számukra alternatívákat. Erős alapra lehet jól építkezni, így ezek birtokában felnőttként is képesek lesznek önmagukért kiállni. A sikeres felnőttkornak nagyobb eséllyel indulnak az ilyen oktatásban részesülő kisiskolás gyerekek - nyilatkozta Gajdics-Pető Ágnes, a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény fejlesztőpedagógusa.

Alsósként a gyerekek először találkoznak az intézményesített oktatással, ami utána hosszú évekig befolyásolni fogja életüket. Ha belegondolunk, hogy egy elsősnek mennyi nehézséggel kell megküzdenie - új társak, idegen szabályok, ismeretlen tanítók, nehéz iskolatáska -, nem meglepő, hogy a pszichológusok kiemelten foglalkoznak ezzel az időszakkal. A családok életében is jelentős változást hoz az iskolakezdés, hiszen a házi feladatok és az együtt tanulás a mindennapokat is érinti. Ezek a változások a gyerekek esetében egybeesnek azzal az idegrendszeri éréssel, amely lehetővé teszi számukra a hosszabb koncentrációt és a monotónia elfogadását. Ebben az időszakban dől el, ami talán a legfontosabb a jövő szempontjából: a tanuláshoz való hozzáállás. A következmények egyértelműek. Emiatt javasolják a szakemberek, hogy tanítót kell választani a gyermeknek, és nem iskolát. Ha megértik egymást, tudnak közösen dolgozni, és a szülő segíti őket, az a sikeres jövő záloga lehet - mondta el lapunknak Csergőffy Dóra, klinikai szakpszichológus, családterapeuta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!