Ajka

2016.06.30. 18:45

A családban életforma a kerékpározás

Ajka - Harmincnyolc kilométeres átlagsebességet teljesített Monostori Samu Benedek a Debrecenben tartott kerékpáros diákolimpián. A versenyt összesítettben az ötödik helyen zárta. Egy másik versenyen terepkerékpárjával a harmadik helyezést szerezte meg.

Tisler Anna

Monostori Samu Benedek már országos szinten is a legjobbak között foglal helyet annak ellenére, hogy csupán egy éve kerékpározik versenyszerűen. Felkészülését egy komoly sérüléssel járó baleset is nehezítette, amely után két hónapot ki kellett hagynia. A Szent-Györgyi szakközépiskola volt kilencedikes rendész szakos diákjának azonban ez sem vette el a kedvét. Samu a Bringajka tagja, edzője pedig az édesapja, Monostori József. A családban a kerékpározás életforma. Hetente ötször edzenek, másfél óra alatt ötven-hatvan kilométert tesznek meg. Hétvégén az sem ritka, hogy száz kilométert is letekernek. A közúton edzenek, olyan terepet választanak, amelyen nehéz szakaszokat is le kell küzdeniük. Gyakran feltűnnek az Ajkát Noszloppal összekötő úton, és elmennek egészen Pápáig, vagy Szőcöt érintve teszik a körüket. A hosszabb kör Tapolcán és Sümegen keresztül vezet Ajkára. A kerékpározásnak ehhez a szintjéhez komoly fizikai erőnlét is szükséges, ezért edzőteremben is készülnek.

Monostori Samu már országos szinten is a legjobbak között szerepel, holott csupán egy éve kerékpározik versenyszerűen Fotó: Tisler Anna

- Az igazi kihívás a hegyi utakon menni - tudtuk meg Samutól. - Megjártuk már a Somló csúcsát is. Sokan azt gondolják, a kemény, fárasztó felfelé vezető út után lefelé már csak gurulunk és gyönyörködünk a tájban. Pedig az is komoly munka. Ott a fékezésre kell figyelni.

Samu elmondta, sok múlik a kitartáson. Az első nehézség után nem szabad feladni. Hinni kell abban, hogy meg tudjuk csinálni, és akkor menni is fog. A fiú tervezi, hogy indul a kilenc szakaszból álló amatőr bajnokságon. A nyarat is edzéssel tölti. Az iskolában egyhetes szakmai gyakorlatát már befejezte. Samu a tanulmányaiban is sikeres.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!