Hírek

2016.06.30. 19:30

Klímaváltozás - Tényleg kiszáradhat a Balaton vagy tehetünk ellene?

Rémálomszerű forgatókönyvet vázoltak fel a klímaváltozással kapcsolatban - a megoldáson dolgoznak.

Piltman-Horváth Barbara

Az éghajlatváltozás hosszú távú és szélsőséges hatásaira próbáltak felkészülni kétnapos workshop keretében Veszprém döntéshozói.

A 2014-ben indult program során kaptak betekintést az éghajlatváltozás lehetséges negatív hatásaira Veszprém és Szekszárd képviselői neves hazai és nemzetközi kutatókkal kiegészülve. A csapatban részt vesznek városi döntéshozók, vízügyi, erdészeti, mezőgazdasági szakemberek, orvosok és szakértő civilek. A helyiek munkáját olyan nemzetközi intézmények is segítik, mint az Oxfordi Egyetem vagy a Dán Meteorológiai Intézet.

Különleges képeslap a Balatonról. A legrosszabb esetben teljesen kiszáradhat a magyar tenger (Fotó: illusztráció)

A cél: megérteni az éghajlatváltozás következményeit a tudomány által jelenleg szélsőségesnek, de nem elképzelhetetlennek tartott klímaforgatókönyvek alapján, illetve megvizsgálni, hogy a program során keletkezett információ és tudás hogyan tud beépülni és hatékonyan érvényesülni a döntéshozatalban.

Európai minták alapján dolgoztak ki négy forgatókönyvet, lehetséges jövőalternatívákat állítottak fel a jelenlegi nemzetközi, hazai és helyi gazdasági, társadalmi folyamatok tükrében. Az egyik hipotézis szerint 2070-re kiszáradhat a Balaton, szegénynegyedekké alakulhatnak a városok, éhségsztrájk, járványok és gazdasági összeomlás fenyegeti a régiót.

Természetesen mindez csak álom , még ha helyenként rémálomszerűek is a résztvevők által felvázolt lehetőségek. A workshopon a forgatókönyvekre szélsőséges éghajlati modelleredményeket, illetve ezekre építő hatásmodell-számításokat vetítenek rá.

Így a résztvevők olyan konkrét területeken kaphatnak viszonylag pontos eredményeket, mint a mezőgazdasági földhasználat vagy a vízháztartás változásai, a Lyme-kór várható terjedése vagy a hőstressz hatása a halálozási rátára.

A program talán legfontosabb része az, hogy az eddigi eredmények alapján megtervezzék, mik azok a lépések, stratégiák, amik a lehető legközelebb visznek ehhez az elképzelt pozitív jövőhöz. Ez a jövőkép az oktatástól a környezeten át a foglalkoztatásig szinte minden fontos területet érint. A klímaváltozás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Mindenki tehet a legrosszabb forgatókönyv ellen, akár kicsiben is. Elég, ha lekapcsoljuk magunk után a villanyt, ha kimegyünk a szobából, elzárjuk a csapot fogmosáskor, vagy ilyenkor, jó időben inkább biciklivel megyünk dolgozni. A város ebben leginkább az infrastruktúra kialakításával tud segíteni, kerékpárutak építésével, környezetbarát alternatívák felajánlásával, napelemes közvilágítással. Nem kell feltétlenül a legrosszabb forgatókönyvnek bekövetkeznie, és még sokáig élvezhetjük a Balatont is.

A program 2018. októberig tart majd, addigra olyan élhető alternatívákat dolgoznak ki a döntéshozók, amik ténylegesen megvalósíthatók és hatékonyan avatkoznak be a klímaváltozásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!