Sport

2016.07.01. 12:46

Könnyek Fülöp Mártonért - Király Gábor fát ültetett barátja emlékére

Balatonarács - Az ország minden részéből huszonöt ifjú kapustehetség érkezett a balatonarácsi utánpótlás-nevelő centrumba. A tavaly novemberben harminckét éves korában súlyos betegségben elhunyt korábbi válogatott labdarúgó kapus, Fülöp Márton tiszteletére, emlékére szülei létrehoztak egy alapítványt.

Donát Tamás

- Többek között azt szereténk, ha évente, itt ebben a csodálatos balatoni környezetben működne a kapus iskola - mondta a Székesfehérvári MÁV Előre, majd az MTK korábbi gólerős csatára, Fülöp Ferenc, Marci édesapja. - Remek szakemberek, egykori válogatott hálóőrök foglalkoznak azokkal a fiatalokkal, akik szeretnék tovább öregbíteni az egyébként is kiváló magyar kapus hagyományokat.

A Budapesti Honvéd legendás egyese, Gujdár Sándor volt a kurzus szakmai vezetője. Akinek többek között, Borsos Vilmos, Illyés Dániel, Babócsy András valamint a Veszprém élvonalbeli együttesében is védő Kakas László segített abban, hogy a jövő remélhetőleg klasszis magyar kapusai minél többet elsajátítsanak a nagyon fontos poszt alapjaiból.


-Természetesen mivel fiatalokról van szó, az edzések mellett igyekeztünk olyan programokat is összeállítani, ami még emlékezetesebbé teheti az egy hetes kapustábort - mondta Makó István, a Balatonfüredi Utánpótlás Sport Club ügyvezetője. - Nagy megtiszteltetés nekünk, hogy a Fülöp család minket kért fel a kapus tábor megszervezésére. Mi boldogan vállaltuk a házigazda szerepét. Ismereteim szerint, Marci nagyon kedvelte ezt a vidéket. Többek között ezért is esett a választás Balatonarácsra.

Meg egy kicsit azért is, mert Fülöp Ferenc igazi barátságot ápol Füred polgármesterével, Bóka Istvánnal. A pályán is csatáztak már egymás ellen. Innen az ismeretség.

Miközben a táborlakók videóról nézték Fülöp Márton remek védéseit, előkerült egy emlékérem, amit még Grosics Gyula, a "Fekete Párduc" ajándékozott Babócsy Andrásnak. A volt Vasas kiválóság, aki megfordult a Stadler FC- ben, az MTK- ban és ötszörös finn bajnok is, tovább gondolta a dolgot és a kapusedzők krémje létre hozta az "Év kapusa" díjat, amit már átvehetett Szűcs Lajos, Gulácsi Péter, Király Gábor és Dibusz Dénes is. A tavalyi év legjobbjának azonban a szakma egyhangúlag Fülöp Mártont választotta. Dübörgő vastaps fogadta a döntést, amikor édesapja átvette az emlékérmet. Többen is nagyon elérzékenyültek. Glázer Róbert  tekintete zavartan a távolba révedt. Babócsy András elakadó hangon, nehezen formálta a szavakat. Kakas László pedig tenyerébe temette könnyező arcát.


Az elképzelések szerint a kapustáborok végén fát ültetnek az egykoron Angliában is remeklő hálóőr tiszteletére.

Fülöp Marci most már nem csak a franciaországi Európa-bajnokságon volt ott a magyar válogatott közelében, de a balatonarácsi, merthogy legjobb barátja, Király Gábor nem csak kesztyűjét vitte magával a kontinens viadalra, de fát is ültetett az emlékére a pálya mellé. Sokak példaképe hasznos tanácsokkal is ellátta a tábor fiatal kapusait. Az egyik legfontosabb mondata az volt, hogy az, aki a strandot, a diszkót, a szórakozást választja az edzés helyet, az később már soha sem tudja majd kihozni magából a maximumot. A Haladás klasszisa jelezte hallgatóságának, hogy a tehetség egy fontos adottság, de tudatos munka nélkül nem elérhető a kitűzött cél. ezért kell forróságban, hidegben, esőben, akár fagyott talajon is edzeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!