Életmód

2016.07.02. 07:30

Lelkesedésből készült szörpök - A fűnyíró is hozzásegítette, hogy egy újabb ízzel gyarapodjon a választék

Gyógynövényekből készít szörpöt a sümegi Kovács Izabella. A bodza, citromfű, akácvirág, levendula nála értékes alapanyag. Izabella saját maga kísérletezte ki, hogy mit és hogyan készítsen. Bírálója családja, barátai és férje, Magyar Tamás borász volt.

Tisler Anna

Az ő lelkesedésüket látva még nagyobb kedvet kapott a szörpkészítéshez. Izabella nagyvárosból költözött Sümegre, irodai munkáját váltotta fel az őstermelőire.

- Debrecenben tanultam, majd álltam munkába - mondta. - Tanár és közgazdász vagyok. Egy évet tanítottam, majd az egyetemen irodai alkalmazott voltam. Férjem, Tamás a Zemplénből származik. Vele Sümegen ismerkedtünk meg. Ő már akkor itt élt, sikeres borász volt. Amikor eldöntöttük, hogy együtt folytatjuk az életünket, természetes volt, hogy én költözöm. Neki borászként nehezebb lett volna a váltás.

Izabella hamar megszokta új környezetét. A napi munkába járás, a túlórák után élvezte, hogy maga osztja be az idejét, gyakran keresheti fel családját Debrecenben.

Izabella úgy tapasztalja, hogy mind többen keresik a természetes alapanyagokból készült, tartósítószer-mentes ételeket, italokat. Sokan térnek vissza a hagyományokhoz, gondolkodnak egészségtudatosan

A ház mögötti kertben többféle növény megtermett. Izabella bodzát szedett, majd elkészítette első szörpjét. A citromfűre úgy talált rá, hogy fűnyírás közben belevágott, érezte a növény kellemes illatát. Összegyűjtötte, majd befőzte. Az eredmény ismét tetszett mindenkinek. Folytatta a sort levendulával, majd akácvirággal. A második évben elnyerte az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület A Vidék Minősége védjegyét.

- Gyógynövényből szörpöt készíteni lehet, hogy sokaknak furcsa, de nagyanyáink korában természetes volt. Mindenki tudta a receptet - tette hozzá Izabella.

- A gyógynövények a természet ajándéka. Bárhol megteremnek, nem igényelnek különleges gondozást. Akinek nincs kertje, elmehet a rétre, az erdőbe gyűjteni. Ha az itthon termettet már mind feldolgoztam, én is gyűjtök. Sümegen nagyon jó lelőhelyek vannak. A forgalmas út mellett termettet ne használjuk fel, az ugyanis szennyezett.

Szörpöt bárki tud készíteni, nem szükséges hozzá drága berendezés, sem különleges tudás. Megfelel a főzésre használt fazék is, receptet pedig lehet találni a világhálón, vagy kérni az idős háziasszonyoktól. - Bátran merjünk kísérletezni - mondta. - Mindenkinek más az ízlése. Én is magam tapasztaltam meg azt, hogy mibe mennyi cukor kell, vagy mennyire legyen savas. Tartósítószert nem használok, cukrot is csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges. Szeretem élvezni a természetes ízeket. A kézműves szörp egyik sikere épp az, hogy már az illatáról tudjuk, mi van a pohárban.

Izabella és férje Sümegprágán birsalmaültetvényt telepített. A fák még csak kétévesek, de már bő termést hoznának, ám Tamás visszavágta azokat, hogy minden fa csak egy termést hozzon addig, amíg megerősödik a fa gyökere. Ha már a fejlődésnek ebben a szakaszában a termésre fordítja a fa a tápanyagot nem marad elég arra, hogy a gyökérzet is fejlődjön. A megtermett mennyiség már így is elegendő a szörp és a lekvár elkészítéséhez. A birset fel kell darabolni, majd annyi vizet adni hozzá, amennyi ellepi. Főzés után a nagyon sűrű lesz a lekvár, a többit szörp formájában fogyasztják.

Izabella úgy tapasztalja, hogy mind többen keresik a természetes alapanyagokból készült, tartósítószer-mentes ételeket, italokat. Sokan térnek vissza a hagyományokhoz, gondolkodnak egészségtudatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!