Gazdaság

2016.07.05. 11:38

Fejér megyében is hamarosan indul a hűtőcsere program - itt vannak a részletek, mikor és kinek

Fejér megye - Újra indul az Otthon Melege program, melynek keretében első körben a nagycsaládosok és a nyugdíjasok nyerhetnek támogatást hűtőgépük, fagyasztójuk cseréjéhez. Fejér megyében július 25-én nyílik meg a pályázati kapu.

S. Töttő Rita

Az energiahatékonyság növelése érdekében újból lehetőség nyílik a hűtőgépek cseréjére az országban. Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett családbarát pályázati konstrukciók célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassák a lakosságot az ország egész területén – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében. A támogatások felhasználásával jelentősen javulhat a lakossági energia-felhasználás hatékonysága, csökkenhet a hazai szén-dioxid-kibocsátás, mindez nagymértékben hozzájárul a hazai klímavédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez. Az Otthon Melege program július 3-án indult, ám a pályázási lehetőség nem egyszerre mindenhol és mindenkinek nyílt meg. Fejér megyében július 25-én pályázhatnak először a nyugdíjasok és a nagycsaládosok, s ha marad még keretösszeg, akkor a többi jelentkező július 27-én adhatja be kérelmét elektronikus formában. Összességében 500 millió forint áll rendelkezésre, amelyből energiahatékonyságtól függően különböző összeg hívható le: az A+ hűtőkre 25 ezer, az A++ eszközökre 35 ezer, az A+++ kategóriájú nagygépekre pedig 45 ezer forint igényelhető. Katalógust állítottak össze a választható eszközökről és azokról az üzletekről, ahol a gépek megvásárolhatóak. A benyújtott pályázatokat rangsorolják, mégpedig a szerint, milyen energiahatékonyság és szén-dioxid megtakarítás érhető el a cserével.

Elekes Zsuzsa és családja is hűtőcserére készül - gyermekei már alig várják (Fotó: Molnár Artúr)

Az előző 2014-ben indult hasonló program tapasztalatai szerint – melyen 17 milliárd forint támogatást nyert el 85 ezer háztartás -, már az első beadási napon elfogyhatnak a keretösszegek. Az érdeklődés idén is óriási – derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményéből. E szerint az alföldi régióban, ahol elsőként nyílt meg a pályázati lehetőség július 3-án, 3 ezren jelentkeztek a cserére. A minisztérium azonban nem várt eseménnyel szembesült: a nagy érdeklődés és a rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt az észak-alföldi régióban július 4-én határozatlan időre fel kellett függeszteni a pályázatot. Ez ugyan a Fejér megyeieket nem érinti, ám előrevetíti az érdeklődés lehetséges mértékét. Ugyanis Fejérben is sokan készülnek hűtőcserére, amelyre már készülnek és gyűjtenek egy ideje. Így van ezzel a székesfehérvári Elekes Zsuzsa és családja is, akik már ki is nézték maguknak azt a típust, amivel elégedettek lennének.

Sokan érzik úgy, hogy a kapható támogatás összege a beruházás mértékéhez képest kicsi, de még ennél is többen vannak olyanok, akiknek jól jön a kiegészítés. Egy nagycsaládos anyuka szerint a katalógusba beválogatott hűtők java része meglehetősen drága, persze, tette hozzá, aki tervezetten hűtőt cserél, az általában nem egy bérből fizeti ki az eszközt, hanem gyűjt rá hosszabb ideig. Mi is rákerestünk a vásárolható termékek némelyikére. Bár az első, amit találtunk, épp egy 840 ezer forintos darab, de azért találtunk 60 ezer forintos fagyasztót és 160 ezer forintos hűtőszekrényt is. A nyugdíjasok pedig inkább az elektronikus pályázási móddal vannak bajban, főleg azok, akiknek az internet világa ismeretlen vagy legalábbis buktatókkal teli. A nehézségek ellenére azonban így is várható, hogy Fejér megyében is nagy lesz az érdeklődés a program iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!