Sport

2016.07.05. 14:19

Szeme sem rebbent Ronaldótól - Lang Ádám megállta a helyét az Európa-bajnokságon

Veszprém - Talán keveset volt rivaldafényben, pedig alapembere a magyar labdarúgó-válogatottnak. Bátran, fegyelmezetten, őszintén futballozott, ahogyan szokott. Szeme sem rebbent Ronaldótól, sőt, élvezte, hogy végre a legjobbak elleni is bizonyíthat.

Horváth Gábor

Lang Ádám a magyar válogatott mind a négy mérkőzését végigjátszotta a labdarúgó Európa-bajnokságon. A Veszprém FC USE nevelése, aki jelenleg a Videoton FC labdarúgója, biztos pont volt a védelemben, még úgy is, hogy három alkalommal nem is az eredeti posztján szerepelt. A 23 éves játékossal a magyar futball (és a magyar futballista) életében nem mindennapi Eb-tapasztalatokról beszéltünk.

- Leülepedett már bennetek a kontinenstorna élménysora? Nyilván kell egy kis idő egy ilyen érzelmi sokk után.

- Így van, ezt fokozatosan dolgozza fel az ember. Főleg, hogy még tart a torna, amit most televízión nézünk, pedig nemrég még ott játszottunk mi is. Azért szépen lassan tudatosul, hogy mekkora élmény is volt az egész.

- Nem rossz kívülről nézni az Eb-t?

- Kicsit az. Ilyenkor óhatatlanul arra gondol az ember, hogy máshogy is alakulhatott volna.

Igazi sztárok ellen kellett helytállni. Lang Ádám a Chelsea sztárja, a belga Kevin De Bruyne-nel harcol a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében a toulouse-i Municipal Stadionban
Fotó: MTI

- Kezdjük az elejétől! Milyen szereplést vártatok magatoktól?

- Éreztük, hogy lehet esélyünk. Aztán megvertük az osztrákokat és akkor már arra gondoltunk, meglehet a továbbjutás. Bátran futballoztunk, mertünk játszani, működött, amit elterveztünk, s ezzel párhuzamosan nőtt az önbizalom.

- Igazi focilázat varázsoltatok az országba. Milliók ültek a tévék előtt, tízezrek keltek útra. Hogyan éltétek meg azt a a szurkolói szeretetet, amely felétek irányult?

- Mi közvetlenül elsősorban a stadionokban tapasztaltuk meg ezt. Olyan hangorkán volt, hogy az ember a saját szavát nem hallotta. Óriási plusz erőt adott nekünk az a hangulat, amelyet a magyar drukkerek teremtettek, hatalmas élmény ilyen körülmények közt játszani. Felszabadulttá tett minket, emellett fel is töltött a szeretetük. Az Izland elleni meccs előtt úgy alakult, hogy a hotelből épp láttuk a készülődő magyar szurkolókat. Tömve volt az utca, énekeltek, biztattak minket, ünnepeltek. Felemelő érzés volt.

- Hogyan bírtátok a magyar futballista számára nem éppen átlagos sorozatterhelést?

- Igazán nagy iramú meccseket játszottunk, sokunknak ez tényleg nem volt mindennapos, ugyanakkor fizikailag rendkívül jól fel voltunk készítve. Persze a találkozók után egy-két napig fáradtak voltunk, de a regeneráció is jól meg volt szervezve. Fejben is ki tudtuk pihenni magunkat, mondjuk ekkora pozitív tölteteket kapva ezzel kapcsolatban nem volt nehéz dolgunk.

- Az első meccsen eredeti posztodon, középső védőként játszottál, a folytatásban azonban a jobb oldalon kellett helytállnod. Utánpótlás válogatottként már szerepeltél ebben a pozícióban.

- Így van, az már régen volt, de egyáltalán nem ijedtem meg a váltástól. Ezt a feladatot kaptam, ezt kellett megoldanom, s úgy érzem, összességében sikerült is, nem volt gond. Rengeteg nemzetközi meccset nézek, figyelem, tanulmányozom a mozgásokat, elsősorban a védőkét. Sok mindent sikerült elraktároznom, ezeket igyekszem a pályán hasznosítani.

- Úgy tudom, gyerekkori álmod volt egyszer Cristiano Ronaldo ellen játszani.

- Több olyan futballista is van, akit annak idején a tévében néztem és szerettem volna kipróbálni magam velük szemben. Jó volt testközelből megtapasztalni, milyenek. Ez a szint, amelyre el szeretnénk jutni és jó volt érezni, hogy képesek lehetünk, vagyunk megállni a helyünket ellenük.

A Videoton FC labdarúgója igyekezett kiélvezni a torna minden pillanatát, emellett rengeteget tanult, hasznos tapasztalatokkal gazdagodott. Jobbra Dzsudzsák Balázs és Szalai Ádám társaságában ünnepli az osztrákok elleni első gólt
Fotó: MTI

- Milyen volt a portugál sztár testközelből?

- Ronaldo maximalista játékos, ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretné, olykor idegesen reagál. Ugyanakkor nagyon intelligens és dinamikus focista, olyan ütemben érkezik kapu elé, amelyet nehéz lekövetni. Nagyon céltudatos, a zsigereiben van a gólszerzés. Emellett normálisan viselkedett, látszott, nem néztek le minket a portugálok.

- Belgium ellen aztán már nem jött össze a bravúr. Mi történt, hogyan éltétek meg a 4:0-ás vereséget?

- A belga csapat nem véletlenül második a világranglistán, játékosai topligák meghatározó emberei. Szervezettek voltak és a kontrákat jól vitték végig. Sajnos túl gyorsan kerültünk hátrányba, a folytatásban pedig többször is hibáztunk. A végén mindent egy lapra feltéve támadtunk, ez lett az eredménye. Hiába a jó csoportkör, abban a pillanatban romba dőlt minden. Legalábbis mi ekkor ezt éreztük. Az öltözőbe tartottunk, amikor visszahívtak minket szurkolóink. Együtt énekeltük a Himnuszt. Megtapsoltak minket, nagyon jól esett.

- Mit vársz az Eb folytatásától. Ki viszi haza a kupát?

- Én a német-francia elődöntő győztesére tippelek. A németeknél sok a hiányzó, ráadásul nagyon szoros negyeddöntőt vívtak, szerintem a franciák jutnak tovább és ők lesznek a végső befutók is. Wales szépen futballozik, de Portugália esélyesebb a döntőbe kerülésre, ugyanakkor nem érzem bennük azt az erőt, hogy megnyerjék az Eb-t

Lang Ádám kis pihenés után visszatért klubcsapatához. A Videoton FC - amelyet nyártól új edző, Henning Berg irányít - csütörtökön az Európa Ligában lép pályára. A Vidi a moldáv FC Zaria Balti otthonában szerepel, az első meccset 3:0-ra nyerte a magyar alakulat. Lang, aki az előző szezonban sokszor csak a kispadon kapott helyet, kérdésünkre elmondta: az új szakember érkeztével új fejezet kezdődik. - Várom a feladatokat, ígérem, rajtam nem múlik semmi - fogalmazott.

Címkék#EURO-2016

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!