Kultúra

2016.07.06. 15:49

A nemzet múltja, jelene, jövője

Balatongyörök –„Minden ország támasza, talpköve a tiszta erkölcs” - Berzsenyi szavait választották az immár tizedik Nemzeti Hét mottójának. A rendezvény szerdán vette kezdetét.

Keszey Ágnes

Évfordulós megemlékezések kapnak főszerepet az előadásokban, s szó lesz irodalomról, hagyományokról, történelemről és aktualitásokról is a vasárnap estig tartó Nemzeti héten. Tisztelegnek Berzsenyi Dániel halálának 180., Márton Áron erdélyi püspök születésének 120., az '56-os forradalom 60. évfordulója előtt. Sok más mellett foglalkoznak a migránshelyzettel, és a Petőfi Sándor csontvázának vélt barguzini lelettel is.

Patrubány Miklós és Piszter Péter. Fotó: A szerző

– Cél, hogy közelebb kerüljünk a nemzethez: mindannyian tudjuk, honnan jövünk, milyen erkölcsi és anyagi vagyonnal rendelkezik ez a nemzet - emelte ki lapunknak Piszter Péter, a szervező balatongyöröki Honismereti Kör Egyesület elnöke. A programot Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége elnöke nyitotta meg. A nemzet fogalmát boncolva elmondta: négy éve meghatározták jelentését, ám ki kell egészíteni, mert a haza nem szerepel a nemzetmeghatározás középpontjában. Enélkül pedig a népek többsége bizonytalanná válik - emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!