Hírek

2016.07.06. 16:28

Vasban nincs határellenőrzés - Az osztrák oldalon új, jól felszerelt - vélhetően ellenőrző - bódékat raktak ki

Körkép - Nincs torlódás a kőszegi határátkelőnél, de az osztrák oldalon újabb bódékat raktak ki, vélhetően ellenőrzési céllal. A forgalom Hegyeshalomnál is normalizálódott.

Turbók Attila

Egyelőre - nincsen nyoma nagyobb ellenőrzési szándéknak a kőszegi határátkelőnél, ahol lapunk munkatársai tesztelték volna le az esetleges várakozási időt. A média napok óta hangos a hegyeshalmi ellenőrzésektől, amelyek nyomán a hét elején akár harminc kilométeres sorok is álltak az említett határátkelőnél. E sorok a személyautók számára kedd délre megszűntek, információink szerint akkor a kamionoknak még néhány kilométert kellett várakozniuk, ám szerdára megszűnt a torlódás Hegyeshalomnál.

A hegyeshalmi hírekre reagálva kilátogattunk a Kőszeg-Rőtfalva (Rattersdorf) közúti átkelőhöz, ám sem nagyobb forgalomnak, sem ellenőrzésnek nem láttuk nyomát. A napközbeni néhány autót természetesen az ingázók száma reggel és este növeli, ám torlódást nem tapasztaltunk. Ami viszont látványos változás, hogy az osztrák oldalon újnak látszó és jól felszerelt bódékat raktak ki a sógorok. Feladatukról egyelőre nincsenek információk, akár ellenőrzési funkcióik is lehetnek.

A határellenőrzésekkel kapcsolatos hír, miszerint „a magyar hatóságok jogtalan határellenőrzést folytattak az osztrák-magyar határszakaszon" - jelentette ki Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter az osztrák közszolgálati televízió (ORF) kedd késő esti műsorában. A hét elején a bejövő oldalon is folyt ellenőrzés, emiatt az osztrák oldalon is kilométeres sorok alakultak ki. A magyar hatóságok akciója miatt az osztrák belügyminiszter magához kérette a bécsi magyar nagykövetet.

A napokban az Európai Parlament (EP) megszavazta az európai uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) és a nemzeti hatóságok erőiből összeállítandó uniós határőrizeti szerv létrehozására vonatkozó határozatot. Az új ügynökség segíti a schengeni határok védelmét, amelynek nyomán az átmeneti belső határellenőrzések - mint a minapi osztrák akciók - év végéig teljesen megszűnhetnek. A, megerősített szolgálat várhatóan az ősztől megkezdheti működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!