Gazdaság

2016.07.06. 15:10

Szaglászás és kopogtatás a piacon

Székesfehérvár - Most mindenki a legszebb, az érett, de nem kásás, egyszóval a tökéletes dinnyét kajtatja a piacon. Mit árul el a sárgadinnye illata, és vajon a bősz kopogtatásból mit szűrhetünk le?

Buthy Lilla

Beérett a miénk , már nem a spanyol és a görög görögdinnyék közül kell válogatnunk a boltokban. A legnagyobb dinnyetalány, hogy vajon a masszív burok mézédes vagy rossz dinnyét rejt-e? A lékelés egészségügyi kockázatok miatt nem engedélyezett, így az otthoni felvágásig nehéz megmondani, hogy vajon jó döntést hoztunk-e a kánikulai dinnyemustra során. Így marad a kopogtatás, ütögetés, kongatás, tapogatás. A héj nem lehet puha, a szára pedig nem lehet száraz: ezek alapigazságok, de tulajdonképpen egy szakdolgozat terjedelme is kevés lenne a trükkök, technikák, városi legendák összefésüléséhez.

Frikton Ferencné szerint, ha sárgadinnyéről van szó, nyugodtan hagyatkozzunk az orrunkra Fotó: A szerző

A profik a hangokból - kongás, döngés - következtetnek arra, hogy üreges-e a kiválasztott dinnye belseje. Ha kong, akkor már túlérett a gyümölcs. Nos, a lelkes amatőrök, akik dörzsölt és rutinos dinnyésnek álcázzák magukat, pedig csak valószínűleg az előbb említett profikat utánozzák, aztán végül hasraütésre választanak. A mindenhol egyformán sötétzöld héjú dinnyéket kiszorították a piacról a csíkosak: a magyarázat egyszerű, vastagabb a héjuk és lassabban romlanak meg. A sárgadinnye kiválasztásánál pedig az orrunkra kell hagyatkozni: minél intenzívebb dinnyeillatot érzünk, annál frissebb - magyarázta Frikton Ferencné a városi piacon. És még egy fontos információ: a dinnyemag nagyon egészséges, sőt egyesek szerint potencianövelő hatású, és nem, nem nő dinnye tőle a hasunkban. Aki viszolyog tőle, hála a nemesítés csodájának, már magnélküli változatokat is találhat kedvenc hűsítő, nyári gyümölcséből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!