Veszprém

2016.07.07. 08:41

Németországi partnerénél vendégeskedett a Népzenei együttes

Veszprém – Száz éves a Csermák Antal Zeneiskola, melynek Népzenei együttese a németországi Cham városának zeneiskolájában vendégszerepelt.

Balla Emőke

A chami zeneiskola 2000 óta partnerintézménye a veszpréminek. A két iskola időnként meglátogatja egymást, a diákok versenyeken vesznek részt. A chami zeneiskola fennállásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte idén, erre az alkalomra hívta meg három testvér intézményét: a veszprémi, a szlovén és a cseh iskolát. A meghívók azt kérték a vendégektől, hogy népzenét vigyenek; a veszprémiek a Bódis Erika vezette Népzenei együttessel képviseltették magukat. A zenekar tizenkét tagú, három felnőtt és kilenc gyerek, akik a zeneiskolában népzenét, népi hegedűt tanulnak, zenekari próbákon ismerkednek a népi kultúrával.  A zenészek két fellépésen  mutatták be tudásukat, tehetségüket, a bajor város főterén is koncerteztek, többek között rábaközi, magyarbődi, kalotaszegi,  széki, szilágysági, moldvai dalokat adtak elő. A veszprémiek nagy sikert arattak, a német közönség lelkesen tapsolt, éljenzett, gratulált. A népzenében használt háromhúros brácsa és a koboz igazi újdonság volt számukra.

Fotó: Csermák zeneiskola

A négy zeneiskola között rendszeres a kapcsolat. Az idei chami találkozó után a veszprémiek jövő nyárra hívják meg a német, cseh és szlovén iskolák képviselőit, hogy egy nemzetközi fesztiválon népzenei bemutatkozással örvendeztessék meg a hazai közönséget. Ezzel a programmal zárják majd az ünnepi esztendőt.

A veszprémi „városilag segélyezett zeneiskola” 1916. szeptember 1-én kezdte meg működését, az ünnepélyes megnyitót 1916. november 13-án tartották. Csermák Antal, a verbunkos zene kimagasló alakjának nevét 1955-ben vette fel az iskola. A századik tanévet idén júniusban zárta az intézmény, a jubileumi év azonban most kezdődik, tájékoztatott Uher Bertalan, a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola Intézményegységének vezetője. Októberben bemutatják Kacsóh Pongrác János vitéz című előadását, az ünnepi gálakoncertet november 19-én tartják a Hangvillában, ahova visszatérnek az intézmény egykori növendékei. Jövőre is megszervezik az iskola hagyományos rendezvényeit, koncertjeit, versenyeit, a Csermák napok zenei fesztivált, a Veab székházban két hangversenyen korábbi növendékek lépnek fel. Kiállítást is rendeznek, régi bizonyítványok, tantárgyfelosztások bemutatásával. Bíznak benne, hogy a jubileumi év sok nézőt, érdeklődőt vonz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!