Sport

2016.07.07. 14:53

Bűvös határt sikerült átlépnie - A hawaii világbajnokságon Rónaszéki Balázs és Brassay Réka is részt vehet majd

Átlépve a bűvös 9 órás határt, új Veszprém megyei csúccsal kvalifikálta magát a világ legismertebb és legrangosabb triatlonversenyére, a hawaii ironman-világbajnokságra Rónaszéki Balázs.

B. Virág Rita

Ha csak annyit mondok, hogy precíz és elhivatott, azzal nem lehet eléggé kifejezni Rónaszéki Balázs hozzáállását. Az egykori országúti kerékpáros - ma már triatlonos - mérnöki pontossággal minden mozdulatot, kilométert megtervezett, hogy célját elérje. Egyvalamivel azonban nem számolt, és az épp önmaga volt. Arra nem gondolt, mi van akkor, ha három órán belül futja a maratont, és olyan teljesítményt nyújt, amire álmában sem gondolt korábban.

A fentiek akár ellentmondásnak is tűnhetnek, addig, amíg nem ismerjük Rónaszéki Balázs történetét.

- Az ironman szerepelt a bakancslistámon, s miután felhagytam a versenyszerű kerékpározással, régi vágyamat teljesítve, 2012-ben csináltam meg először. Két év múlva hatalmas egyéni csúcsot értem el (9:38 óra), s akkor valahogy bekerült az agyamba Hawaii. Hogy milyen jó lenne egyszer ott elindulni. Azt gondoltam, 2016-ban, vagy 17-ben megpróbálok kvótát szerezni - mesélte.

A klagenfurti viadalról már sok jót hallott, de azzal is tisztában volt, innen nagyon nehéz kijutni.

- Soha nem a könnyebbik utat választom - jegyezte meg döntéséről.

Hogy ne érje csalódás, vagy meglepetés, előzetesen mérnöki pontossággal (hiszen mérnök egy veszprémi cégnél - a szerző.) kiszámította, legalább 9:10 órás időt kell futnia ahhoz, hogy meg tudja szerezni a kvótát. A cél érdekében még májusban elutazott feleségével Klagenfurtba, ahol felmérte a terepet, s rögzített az emlékezetében minden kanyart, lejtőt.

- Előzetesen úgy kalkuláltam, 6-7 kvótát adnak majd a korosztályomnak. Aztán nem sokkal a megméretés előtt kiderült, hogy csak négyet. Folyamatosan matekoztam, de nem tudtam elképzelni, hogy 9:10-en belül képes lehetek célba érni.

Aztán Balázs alaposan rácáfolt önmagára, hiszen elképesztő eredménnyel, 8:55 órával zárt, amivel korcsoportjában nyolcadik lett. Itt jegyeznénk meg, az előző években ezzel az eredménnyel rendre a dobogón zárt volna.

Pedig a 3.8 kilométeres úszás a vártnál gyengébben ment (abszolútban 238. helyen végzett). Balázs ezért utóbb ígéretet tett, hogy úszó edzőjével Felföldi Viktóriával dolgozni fognak rajta, hogy ebben a számban is tovább javuljon.

Viszont a 180 kilométeres bringázáson sokat javított. Itt 37.3 kilométer/órás átlagot hozva feljött a 66. helyre. Aztán jött a maraton, ahol szenzációs futással, a 28. kilométerig 4:05 perces ezreket futva 2:57 órával zárt és korosztályában nyolcadik lett.

Szerencsére azonban nem mindenki szerette volna a kvótát, előtte négyen is nemet mondtak, így végül övé lett az utolsó, negyedik hely.

Balázs ezzel a 8:55 órás idővel nemcsak Szóka Attila 1997-es veszprémi rekordját (9:18), hanem az ajkai Kindl Gábor 9:02-es megyei csúcsát is megdöntötte.

Az eredményhirdetéskor az is kiderült, Balázst a nőktől mindössze a világbajnok tudta megelőzni és abszolútban a 27. helyen végzett a 2600 célba érkező közül. Volt, aki viszont hiába ért célba, a 17 órás szintidőt négy másodperccel túllépte, így diszkvalifikálták.

- Három hónapom maradt felkészülni Hawaiira. Megpróbálom kihozni magamból a lehető legjobbat, bár az is igaz, hogy korábban egy év alatt két ironmant még nem csináltam, így ez is egy újabb kihívás nekem. Az viszont óriási segítség lesz, hogy rajtam kívül egy másik veszprémi, Brassay Réka is ott lesz a mezőnyben. Bevallom, nagyon szeretnék egy finisher pólót (célba érkezőknek járó exkluzív póló), az eredmény pedig azt gondolom, ezúttal mellékes.

A hawaii ironman világbajnokságra rettentő nehéz kijutni, évente mindössze kétezer sportoló vehet részt a megkövült lávatenger közepén megrendezett erőpróbán. A világ különböző tájain megrendezett kvalifikációs versenyeken korosztályonként 4-7 helyet osztanak ki Hawaira. Klagenfurt az egyik legismertebb kvótaszerző hely, emiatt innen csak remek időt elérve lehet a vébére jutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!