Sport

2016.07.07. 17:01

Az olimpiai csapat letette az esküt

Letette az olimpiai esküt csütörtökön Budapesten a 29 nap múlva, augusztus 5-én kezdődő riói játékokon szereplő magyar csapat.

Gallai Péter

A fogadalomtétel szövegét két öttusázó, az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Földházi Zsófia (23 éves) és a londoni játékokon harmadik Marosi Ádám (32) mondta el a Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntőjében kiemelte: aki most esküt tesz, már sikerrel vette az első akadályt, mivel sok sportágban nehezebb megszerezni a kvalifikációt, mint jól szerepelni. Kitért arra is, hogy a MOB álláspontja doppingkérdésben a zéró tolerancia.

Áder János köztársasági elnök azt hangsúlyozta: Magyarország az összesített olimpiai éremtáblázaton nyolcadik, de ha lakosságarányosan vizsgálják a magyar sportolók teljesítményét, akkor a magyar a harmadik legeredményesebb nemzet.

A labdarúgó Európa-bajnokság hamarosan véget ér, de a közösségi élmény, amelyhez elég volt a játékosok becsületes, tisztességes hozzáállása, velünk marad. Az olimpiai közvetítéseket milliók nézik majd, Önöknek érezniük kell a szurkolók bíztatását, a mi bíztatásunkat - fordult a sportolókhoz az államfő.

Döntöttek a riói csapat összetételéről is a MOB szintén tegnapi közgyűlésén. A kvótaszerzés még nem zárult le, az augusztusi játékokon a jelenlegi állás szerint húsz sportágban 162 magyar sportoló indulhat.

A megnyitón a magyar zászlót London kardvívó bajnoka, Szilágyi Áron viszi majd. A küldöttek határoztak arról, hogy az olimpiai delegációt - a négy évvel ezelőttihez hasonlóan - Borkai Zsolt MOB-elnök vezeti, a helyettese Szabó Bence főtitkár lesz. A csapatvezetői tisztet Fábián László sportigazgató tölti be, a helyettese Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató, míg a sajtóattasé Siklós Erik marketing és kommunikációs igazgató lesz.

A közgyűlés előtt Majtényi Kálmán vezérigazgató-helyettes bejelentette, hogy a Magyar Posta Zrt. - folytatva az 1952 óta tartó hagyományokat - emlékbélyegeket bocsát ki a riói olimpia alkalmából. A 200 ezer példányban megjelent bélyegek az úszás és a kajakozás pillanatát örökítik meg.

A mindössze hét percig tartó közgyűlésen Borkai Zsolt levezető elnök bevezetőjében kiemelte: szép számmal megyünk Rióba, hiszen többen vagyunk, mint négy éve Londonban, amikor 158 sportoló vett részt a játékokon, jelen állás szerint pedig most 160-an biztosították a helyüket . A MOB elnöke hozzátette: összességében úgy érzi, hogy a versenyzők jól teljesítettek. Mondandóját azzal zárta, reméli, hogy a magyar csapat, sikeresen és sportszerűen fog részt venni a riói játékokon.

Dunaújvárost is több olimpikon képviseli Rióban. Már biztos induló (bár a szakszövetségek hivatalosan még nem hirdettek névsort), a Dunaferr SE kenusa, Hajdu Jonatán és tornásza, Kovács Zsófia. Ott lesz a dunaújvárosi, jelenleg Győrben szereplő úszó, Takács Krisztián is. A női vízilabda-válogatott olimpiai keretében pedig hat DUE játékos - Kasó Orsolya, Menczinger Kata, Somhegyi Noémi, Horváth Brigitta, Szilágyi Dorottya, Garda Krisztina - bizakodhat abban, hogy utazhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!