Sport

2016.07.07. 18:59

Nagyon kellett az a három gól

Kisinyov – Az Európa Liga második selejtező csoportjába jutott a Videoton FC labdarúgó csapata, miután egyet megőrzött háromgólos előnyéből az FC Zaria Balti vendégeként.

Ferencz Balázs

– Jó eredményt értünk el az első találkozón, jó helyzetből várjuk a visszavágót, de arra számítunk, hogy ellenfelünk mindent megtesz majd azért, hogy visszajöjjön a párharcba – merengett a jövőbe Henning Berg még a kisinyovi Európa Liga visszavágó előtt. S milyen igaza volt a norvég szakembernek. Az FC Zaria Balti, vagyis a moldáv kupagyőztes a múlt heti, 3-0-s zakó ellenére sem adta meg magát. Mivel a Zaria pályája nem alkalmas EL-mérkőzés rendezésére, de a Balti játékosai körében nem okozott zavart, hogy a fővárosban kell fogadniuk a Videotont, agresszívan kezdtek. A fehérváriak kezdő csapata jócskán átalakult a Felcsúton pályára lépőhöz képest. Barczi és Pátkai betegség miatt maradt ki, Pölöskei még sérült, és a vádlisérüléssel bajlódó Juhász Roland sem utazott el Kisinyovba. Bekerült a középpályára Oliveira és Suljic, helyet kapott a védelemben az Eb-t megjárt Lang, valamint Stopira is. Mégis, hiába kezdett a „papíron” erősebb összeállításában a fehérvári gárda, alaposan meglepődött az első játékrészben.

A 8. percben olyat tett a Zaria, melyre az elmúlt 90 percben nem volt példa, gólt szerzett. Egy jobbról érkező beívelt labdát csúsztattak tovább középen Mihaliov üresen maradt középen, és 7 méterről ballal Kovácsik mellett a kapuba helyezett, 1-0. A találat után aktívabbá vált a Vidi, de a vendégek támadásait keményen szűrték a moldávok. Suljic így is helyzetbe hozta magát, a jobbösszekötő helyéről, 25 méterről jobbal vette célba kaput, Pascenconak vetődve kellett szögletre ütnie a labdát a jobb sarok elől. A fehérváriak birtokolták többet a labdát, de komoly veszélyt nem jelentettek a hazaiak kapujára, s ez akkor vált igazán fájóvá, amikor a Balti megkérdőjelezte: vajlóban megnyugtató egy háromgólos előny? A 29. percben a tizenhatos vonalából érkezett Mihaliov pontos beívelése az ötösre, Nego csúnyán lemaradt Ovseannicovról, aki így zavartalanul bólinthatott, s labdájába a gólvonal előtt három centivel Boghiu ért bele, 2-0. Tanácstalan volt a Videoton játéka, mindezt jelezte Suljic forgolódása is, amikor egyik lábáról a másikra tette a labdát egyhelyben, nem tudott vele mit kezdeni, mire hárman körbevették, és szerelték. 45 perc alatt tehát egyetlen gólra olvadt a Vidi fórja, de a szünetben nem változtatott Henning Berg. Unalmasan csordogált a találkozó, a Videoton FC sokkal inkább kontroll alatt tartotta a játékot, sőt, Feczesin Róbert játékba lépésével bízni lehetett az izgalmasabb támadásokban. Nem volt azonban helyzete a Vidinek, sőt, a hajrában Boghiu kacérkodott a vérfagyasztással, de nagy helyzetben szerencsére nem talált kaput. A 89. percben egy hazai szöglet után Oscennicov is az űrbe küldte a labdát, amit a piros-kékek köszöntek szépen, hiszen ezzel is közelebb kerültek a továbbjutáshoz.

A gyengén futballozó fehérváriak végül egy nehéz mérkőzésen kétgólos vereséget szenvedtek, de a lényeg, hogy továbbjutottak (összesítésben 3-2) a második körbe, ahol a szerb bronzérmes Cukaricki Belgrád lesz az ellenfele.

FC Zaria Balti–Videoton FC 2-0 (2-0)

Kisinyov, 1600 néző. Vezette: Fyodor Zammit

(Sultana, Vella)   - máltaiak

FC Zaria Balti: Pascenco – Tigirlas, Golovatenco, Novicov, Erhan – Gomez, Onica – Grosu, Mihaliov, Ovseanicov – Boghiu. Vezetőedző: Vlad Goian.

Videoton FC: Kovácsik – Nego, Lang, Vinícius, Stopira – Szolnoki, Simon – Oliveira (Fejes, 87.), Suljic, Bódi (Feczesin, 67.) – Géresi. Vezetőedző: Henning Berg.

Gól: Mihaliov (8.), Ovseannicov (29.)

Sárga lap: Gomez (26.), Onica (47.) illetve Simon (77.), Szolnoki (85.)

Továbbjutott: a Videoton FC 3-2-es összesítéssel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!