Civil

2016.07.08. 09:54

Hol is fakasztott vizet valójában IV. Béla?

Kissomlyó - Számos legenda kering hazánk településein IV. Béla királynak és csapatának meneküléséről a tatárok elől.

Civil Tudósítónktól

A mondák szerint királyunk a Kissomlyó hegyen állt meg szomjúságtól gyötört lovas csapatával. Mivel a vezető nem talált vizet, dühében egy kősziklába vágta kardját, ahonnan egyszeriben forrás bukkant elő. Az elfáradt sereg és a lovak új erőt nyertek a további úthoz. Ennek emlékét őrzi ma is a Kissomlyón látható Király-kőnek elnevezett bazaltszikla.

Kissomlyó Király-kő (Fotós: Makrai Tamás)

Azonban ez a legenda nem csupán határainkon belül él, hiszen – ahogy azt nemrégiben megtudtuk - egy ma szlovákiai település, Borzova is hasonló történettel büszkélkedhet. A határon túli kis településen is megállt királyunk itatni, de ott még egy szegény pásztort is megjutalmazott. Ezen históriák nemzedékeken keresztül tovább éltek és élnek. Sok történet övezi a tatárjárást, itthon és külhonban egyaránt. Senki nem tudja, valóságosak-e, vagy sem. Nem ártunk senkinek azzal, ha hiszünk a mesékben és azt tovább adjuk a jövő generációjának. Ezzel csak erősítjük a nagy elődeink iránti tiszteletet.

Gőcze Zsanett

Címkék#Kissomlyó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!