Kultúra

2016.07.08. 14:41

Világörökség és meditáció: Magyarország beköltözött a Szombathelyi Képtárba

Szombathely - Révész Antal és Wigner Judit munkáiból nyílt kiállítás a Szombathelyi Képtárban. Ezzel pedig – ahogy Cebula Anna igazgató fogalmazott – Magyarország is beköltözött egy időre az intézménybe.

Ölbei Lívia

Révész Antal – aki személyesen is részt vett a megnyitón – és felesége, Wigner Judit – aki sajnos már nincs közöttünk - a magyar grafika nagy nemzedékéhez tartoznak. Plakátjaik a hatvanas évektől kezdve hozzájárultak a magyar közterek és reklámgrafika látványvilágának kialakításához. RW szignójú plakátjaik száma másfél száz. Az alkalmazott grafika mellett egyedi műveket is nagy számban készítettek.

Cserne Klára, Cserne Flóra Fotó: Bögöti Márta

Külön fejezetet képvisel az életműben Révész Antal Magyar világörökség című fekete-fehér sorozata, amely most a maga teljességében látható a képtár impozáns emeleti tereiben. Feleségétől, Wigner Judittól utolsó korszakának nonfiguratív munkáit állították ki a képtár földszintjén az egyedi vázlatoktól (filctoll) a 20 db kész kompjutergrafikáig, amelyek akár meditációra is indíthatják a látogatót: színes világmodell-mandalaként működnek.

A megnyitón a kettős tárlat kurátora, dr. Gálig Zoltán művészettörténész mutatta be az alkotókat a közönségnek. Cebula Anna képtárigazgató külön köszönetet mondott Révész Antalnak a képtárépület megörökítéséért. Mint mondta, bár a képtár 31 évvel ezelőtt a kortárs képzőművészet reprezentánsainak befogadására épült, kevés alkotót ihletett meg az épület „impozáns kubatúrája". A frissen megnyílt dupla bemutató jelentős részét tehát a magyar világörökségi helyszínekről készült Révész-grafikák teszik ki. A kezdeményezés az UNESCO-tól ered: az 1972-ben elfogadott Világörökség Egyezményének célja ezek szerint „az emberiség kiemelkedő értékkel bíró kulturális és természeti örökségének megőrzése. Az egyezményhez csatlakozó állam egyebek között kötelezettséget vállal arra, hogy a területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára is". A magyar világörökségi helyszínek között van a Budai Várnegyed, az Andrássy út, Hollókő, Aggtelek, a Pannonhalmi Bencés Főapátság, a pécsi ókeresztény temető. Tessék megnézni a képtárban. A Révész-Wigner-tárlat augusztus 21-éig tart nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!