Sport

2016.07.08. 16:38

Hogyan éltük meg az idei Eb-t?

Rengeteg embert megfertőzött az idei labdarugó Európa-bajnokság. Még olyanok is követték a mérkőzéseket, akik egyébként nem rajonganak a sportért.

Laci Patrícia

Minden labdarúgó bajnokságot nagy figyelemmel követnek a futball elhivatott rajongói. Ám az idei Eb különleges volt nekünk, magyaroknak, ugyanis 44 évet kellett várnunk arra, hogy újra kijussunk az egész Európát megmozgató bajnokságra.

Idősebb Varga Jenő, a Bakonycsernyei Bányász Sport Egyesület elnöke óriási rajongója a sportnak, ezért számára egyértelmű volt, hogy nézni fogja a meccseket.

– A bakonycsernyei sportpályán egy nagy kivetítőn néztük a mérkőzések többségét. Nagyjából harmincan, negyvenen szurkoltunk együtt.

A június 26-ai magyar-belga meccsen tömegek vonultak ki a Zichy ligetbe azért, hogy együtt szurkolhassanak a magyar csapatnak Fotó: Koppán Viktor

Az Eb első pár hetében Varga Jenő természetesen a magyaroknak drukkolt, de a lelke legmélyén érezte, hogy nem Dzsudzsák Balázsék fogják a magasba emelni a bajnoki kupát.

– Én úgy gondoltam, hogy az olasz-német-francia hármasból nyeri majd meg valamelyik csapat. A mérkőzéseken a német vonal nagyon erős volt egyébként, a portugál viszont kicsit gyengébb. Mi, magyarok jól szerepeltünk, sokaknak is okozott meglepetést ez. Nem is véletlen, hogy miért vált mindenhol beszédtémává az Eb. Nálunk például a magyar mérkőzéseket még a lányok és az unokák is nézték. Szerintem ha a mi csapatunk nem jutott volna ki Franciaországba, kevésbé foglalkoztatta volna a magyarokat a bajnokság – számolt be megfigyeléseiről az egyesület elnöke.

A 22 éves Kővári Ildikó nem rajong a fociért. Soha nem foglalkoztatta őt ez a sport, s manapság sem a kedvence, ám amikor megtudta, hogy 44 év után újra felcsendül a magyar himnusz az Eb-n, rögtön figyelemmel kezdte el követni az eseményeket. Az első osztrákokkal szembeni győzelem után pedig már nem akart egy mérkőzésről sem lemaradni a fiatal lány.

– Nekem sikerült az egyik horvátországi fesztivál kempingjében egy eldugott kis helyen néznem a magyar-portugál meccset egy ezeréves kistévén pár barátommal, körülbelül 20 magyarral, 5 portugállal és persze az odatévedt horvátokkal. Ez az élmény felbecsülhetetlen volt számunkra, még soha nem éreztünk akkora drukkot magunkban, mint ezalatt a meccs alatt. Mivel 3-3 lett a végeredmény, végül nem váltunk aznap ellenségekké az ottlévő portugálokkal, helyette lepacsiztunk és egy közös fotóval koronáztuk meg a napot – mesélte Ildikó, majd folytatta:

– Az Eb ideje alatt viccesnek találtam a fociőrült szurkolók különböző cselekedeteit, például amikor örömükben Budapesten a villamosra felmásztak vagy éppen a Körút közepén piknikeztek. Sőt, kifejezetten büszke voltam, hogy van miért ünnepelnünk és arra, hogy minden magyarnak legalább erre a kis időre lett egy közös témája.

A középiskolás Szücs András szerint ezalatt az egy hónap alatt vérbeli hazafivá vált rengeteg magyar ember, számára ez volt a legjobb dolog az egész Eb ideje alatt.

– Én mindig azt akartam, hogy erősödjön az országunkban a nemzeti összetartás, például Amerikában is láthatjuk, hogy ők mennyire hazafiak, s szinte mindenütt ott lóg a zászlójuk. Ezalatt az egy hónap alatt Magyarországon is a hazafiság jeleit láttam végre. Így az Eb egy életre szóló élménnyé vált számomra – mesélte a fiú, aki régen nem szerette a focit:

– Ahhoz képest, hogy anno egy meccset se néztem meg, idén végig szurkoltam a mérkőzéseket a Zichy ligetben. Az utolsó magyar meccs vége viszont megrendített. Rengeteg ember arcán láttam a letörtséget, s a szomorúságot, sőt kemény kinézetű férfiak is sírtak a vereség miatt.

Vajon ki lesz majd az európai bajnok?

A vasárnapi döntőn Portugália és Franciaország méri össze az erejét. A három interjúalanyunktól megkérdeztük, kiknek is szurkolnak. Varga Jenő például francia győzelmet vár, mert szerinte a bajnokság házigazdái erősebbek a portugál csapatnál. Kővári Ildikó és Szücs András is abban reménykednek, hogy a franciák örömködhetnek majd vasárnap éjjel.

Én személy szerint egyik csapathoz sem kötődöm érzelmileg, mert a németekkel szimpatizáltam az Eb ideje alatt, annak ellenére, hogy az olaszok elleni mérkőzésükön vagy öt évet öregedtem. Ám a franciák 2-0-ra megverték a németeket, így hát győzzenek Ronaldoék!

ú

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!