Kiscsősz

2016.07.08. 18:22

Minden este táncház - Ismét összegyűltek a néphagyományok őrzői és szerelmesei

Kiscsősz – Ismét a hagyományőrzésé, a népzenéé, a néptáncé, a népművészeteké a hétvége, amit változatos programok kísérnek a Pajtafesztiválon.

Penk Tímea

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Kovács Norbert Cimbi vezetésével már tizenkettedik éve rendezi meg a Kiscsőszi Pajtafesztivált. A hétvégi programsorozat előestéjén, csütörtökön nyílt Kása Béla és Bánhelyi József fotóművészek, valamint a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület népművészeinek a kiállítása, Csík Tamás  kovácsmester,  Csíkné Bardon Réka a csuhéfonó, Zalka Imre vándorfotográfus műhelye. A nyitónapra meghívást kapott a Gatyamadzag, a Dűvő és a Tükrös zenekar.

Pintér József rendőr főtörzszászlós és Jakab Zoltán rendőr főtörzsőrmester bemutatták baleset-megelőző filmjüket.

A pénteki nyitótáncot a kocsma előtt ropta a Gyakorló Táncosok és Táncoktatók Tábora és a Dűvő Tábor résztvevői, a Kolontári Sváb Tánccsoport, a Nagyecsedi Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes, a Sümeg Néptáncegyüttes. Boka Gábor előadása fellépett a Dűvő zenekar, a Hungarian FolkEmbassy együttes, Hetényi Milán. Késő este a Betyárjáték című műsort tűzték színpadra.

 

Szombaton reggel kilenc órától Üveges Zsolt várja tejkóstolásra a látogatókat, és elkezdődik a művész-politikus piknik. Tíztől délután ötig véradásra nyílik lehetőség. Tizenegy órakor indul a Kiscsőszi Hétpróba, majd délután egy órakor trükkös-lovas bemutató, majd búcsúi sütemények fesztiválja várja a vendégeket. Kettőkor fellép a Romungro Gipsy Band, háromkor a Boróka Népdalkör, négykor a svédországi Virestads Folkdanslag. Öt órakor lehetőség nyílik beszélgetni Navratil Andrea népdalénekessel, Kása Béla és Zalka Imre fotóművészekkel. Este hatkor a Fajkusz Banda koncertezik a Sopron Táncegyüttes közreműködésével, majd fellép a Fláre Beás zenekar. Fél kilenckor tüzes-lovas bemutatót tart a  Megyer Sarja Egyesület, kilenckor kezdődik az Iskolaerdei gála, amelyen a Nagyecsedi Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes és a Ringató Balaton Néptánccsoport is fellép.

Vasárnap reggel nyolcra hirdették meg a Pajta Szólótáncosa elnevezésű versenyt. A fél tizenkettőkor kezdődő szentmisén fellép a Borostyán Férfikórus. Fél egytől karikázó és verbunk várja a közönséget a templomtéren, déli ebédhez Sallai Flórián és családja muzsikál. A táncverseny eredményhirdetését két órakor tartják, majd dalra fakadnak a térség népdalkörei, köztük a Kemenesmagasi Citerazenekar és dalkör, valamint az Adorjánházi dalkör. Délután négykor Horváth Attila rokonai, barátai és üzletfelei koncert, ötkor a Kákics zenekarral zárja a programot.

A rendezvény ideje alatt művésztanya, kiállítások, játszóház, kézműves foglalkozások és helyi árusok várják a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!