Sport

2016.07.08. 18:54

Barta Márton ezüstös a junior Eb-n - a Vízmű SC úszója 200 m vegyesen lett dobogós

Hódmezővásárhely - Barta Márton, a Vízmű SC úszója ezüstérmet szerzett a 200 m vegyes döntőjében a hazai rendezésű junior Európa-bajnokságon.

Horváth Erika

Előzetesen a döntőbe jutás volt a (nagyon) nagy célja a 17 éves Barta Mártonnak. A Vízmű SC válogatottja, Budavári István tanítványa azonban minden előzetes várakozást felülmúlt - élete legjobb teljesítményét nyújtotta a 200 m vegyesúszás kétnapos csatározásai során. Marci csütörtökön egyéni csúccsal jutott a középdöntőbe is, onnan pedig tovább faragva legjobbján, a negyedik legjobb idővel, 2:02,21 perccel léphetett a pénteki nyolcas fináléba. Ahol óriási riválisok vártak rá, többek között honfitársa, a tavaly ebben a számban junior világbajnoki ezüstérmes Sós Dániel, de rajta kívül további négy versenyző is egy évvel idősebb volt nála.

Barta Márton kép alá: Barta Márton az Eb-ezüsttel és klubedzőjével, Budavári Istvánnal.

Fotó: Szaka József/MÚSZ

Az első 50 métert pillangón a szombathelyi fiú 26,30 másodperc alatt teljesítette, hatodikként fordulhatott a hátúszásra, amit 30,68 mp alatt tudott le, itt már az ötödik helyen járt. Következett a mell, ennek a végén - 35,47 mp múlva - 150 méternél már negyedik volt. És akkor jött a finis, az 50 gyors. Ezt 28,68 alatt repesztette végig Marci, és 2:01,13 perces időeredménnyel harmadikként csapott célba. De végül bronz helyett helyett ezüstérmet kapott a nyakába, mert az elsőként beérő spanyol Gonzalezt diszkvalifikálták. Barta Márton eredménye új országos évjáratos csúcs. Ami annyit jelent, hogy 17 évesen még egyetlen magyar versenyző sem úszott ilyen jó időt, a később ebben a számban (is) két olimpiai, két világ- és három Európa-bajnoki címig jutó Darnyi Tamást és a jelen klasszisát, Cseh Lászlót is beleértve - utóbbinak olimpiai ezüst és bronz, két vb-ezüst és bronz, és négy Eb-arany az éremtermése 200 vegyesen.

Fiú, 200 m vegyes: 1. Joe Litchfield (brit) 2:01,07, 2. Barta Márton 2:01,13 - új országos évjáratos csúcs, 3. Lorenzo Glessi (olasz) 2:01,30, 4. Sós Dániel 2:01,75.

Barta Márton ezzel még nem fejezte be szereplését Hódmezővásárhelyen. Vasárnap délelőtt a 400 m vegyes előfutamában áll rajtkőre - és remélhetőleg még a délutáni döntőben is láthatjuk (Duna World, 17.30).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!