Hírek

2016.07.09. 17:12

Harminc csapat főzött Ölbőn: honfoglalás-kori recept is akadt a versenyen

Harminc főzőcsapat küzdött a nyári meleggel, a fakanállal és néha egymással szombaton az ölbői horgásztó partján. A kiváló hangulatú főzőverseny mellett a horgászat szerelmesei is kilátogattak a halak Eldorádójához.

Turbók Attila

- A horgásztó kialakítása óta évente megrendezzük ezt a főzőversenyt, az idei, hatodik alkalommal már 30 csapat állt a kondérok, bográcsok mellé – tájékoztatta a vaol.hu-t Hartwig Tamás, a rendezvény szervezője. Kiemelte, a rendezvény színvonalát jelzi, hogy évekkel ezelőtt 8 csapattal kezdtek, mára a harmincat is kevesellte az egyik látogató. – Ha csak azt vesszük, hogy csapatonként átlag öt ember látogatott ide a tóra, a vendégekkel együtt már tekintélyes néző- és „főzősereget” tudhatunk itt az ölbői tó mellett – tette hozzá a szervező.

A főző csapatok igazán kitettek magukért, a főzőverseny zsűrije Ölbőn is nehéz helyzetben volt. Megjegyzendő, a sárvári Spirit Hotel egyik szakácsa is az ítészek közt foglalt helyet. A szigorú zsűri az első öt helyezettet díjazta, ám a verseny egyik résztvevője portálunknak megjegyezte, talán nem is lehetett kiemelni egyetlen étket sem a sok kiváló fogás között. Érdekességképpen találtunk egy honfoglalás-kori receptet a rendezvényen, ez volt az úgynevezett „Bogaáldos” receptje. Ezen étekről annyit tudtunk meg, hogy az ősmagyarok is főzhették, áldozati állatok húsát használták fel hozzá és kizárólag szabad tűzön készítették el.

A jó hangulatú eredményhirdetésen azért mégis csak egy sorrendet kellett felállítani, mely a következőképpen alakult:

1.      Pokol Kapui csapat
2.      Sógorok
3.      Hal-Ászok
4.      Potyogtatók
5.      Vad-Ászok

Hartwig Tamás szervezővel nem csak gasztronómiáról beszélgettünk. Az ölbői tó mellett kikerülhetetlen téma a halak, a halászat, előbbiek számos kondérban rotyogtak, utóbbiról a rendezvény szervezője elmondta, több horgászversenyt is rendeznek éven át, ilyen esetben természetesen a nyugalomé és a halaké a főszerep. Az ölbői főzőversenyen azonban egész nap jól mulattak a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!