Kultúra

2016.07.08. 14:06

Megvalósult zenei álomkurzus a Károlyi-kastélyban

Fehérvárcsurgó - Ihlető helyen és környezetben, a Károlyi-kastélyban rendezték meg idén először az Echo Nyári Akadémiát.

Bokros Judit

A külföldről is érkezett résztvevők a nemrég felújított épület szobáiban, termeiben gyakorolhattak, pihenésképpen pedig sétát tehettek a szintén megújult kastélykertben. Egyéb kikapcsolódásra, a környék felfedezésére nem nagyon jutott idő – tudtuk meg a szervezőtől, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanárától, a külföldön is elismert zongoraművésztől, Fülei Balázstól.

A gyakorlással ugyanis szinte az egész nap elment, s a zenészek sokszor még szabadidejükben is azzal foglalkoztak, amit addig tanultak Ebből már kiderül, mennyire intenzív és inspiráló volt az egyhetes együttlét, amelyet jövőre meg is hosszabbítanának.

Fülei Balázs, az Echo Nyári Akadémia kitalálója, főszervezője, jobbról  az indiai Akash Mistry, aki mindennel nagyon elégedett volt Fotó: Molnár Artúr

Ám kezdjük most az elején, vagyis ott, miért választotta Fülei Balázs az első nemzetközi  kurzusuk színhelyéül a Károlyi-kastélyt?

– Februárban ismerkedtem meg Károlyi Angelicával, akinek beszéltem az elképzelésemről, s ő nagyon nyitottnak bizonyult az ötletre. Meghívott a kastélyba, és miután körülnéztem, kialakult bennem egy kép a kurzusról, ami most szinte teljesen úgy valósult meg, ahogyan azt akkor megálmodtam. A lehetőségről Európa összes zeneakadémiáját értesítettük, de Amerikába, Ázsiába is eljutott a nyári műhelymunka híre. Végül 13 résztvevőnk lett, többnyire huszonéves egyetemi hallgatók, ám egy 15 éves orosz tehetség is csatlakozott hozzánk: a fiatal lány már most kiemelkedő teljesítményt nyújt – mesélte Fülei Balázs. Az egyhetes, egész napos nyári akadémia a gyakorlatban intenzív találkozásra, közös munkára adott lehetőséget mesterek és tanítványok között:

– Három hangszeres – zongora, hegedű, cselló – kurzust szerveztünk, utóbbi kettőt Kováts Péter hegedű-, és Varga István gordonkaművész tartotta. A külföldiek ismerkedhettek a magyar zeneoktatással anélkül, hogy el kellene végezniük egy diplomás képzést, a hazai hallgatók pedig új látásmódokkal, élményekkel gazdagodhattak. Olyasmi ez, mint amikor  étkezéskor kóstolót veszünk az ételekből, majd abból, amelyik a legjobban ízlik,  többet szedünk. A zenészeknek lehetőségük van arra, hogy merítsenek valakiből, tapasztaltabb mesterekből, aztán ebből is kiindulva később felépíthetik saját egyéniségüket, művészetüket – fogalmazott a zongoraművész, aki azt tapasztalta, hogy nagyon magas színvonalú művészi munka zajlott.

A zongorista is oktatott az egyhetes műhelymunka során, amelyen főként egyetemi hallgatók vettek részt

– Mindenki aktív résztvevő volt, így számomra tanárként is nagy-nagy töltekezést jelentett az elmúlt egy hét. Annyira gyümölcsözőnek bizonyult az együttlét, hogy már most elhatároztuk: jövőre hosszabb lesz a kurzus, a kastélyt pedig szeretnénk jobban megnyitni ez idő alatt a közönség számára – vetítette előre Fülei Balázs, aki elképzelhetőnek tartja, hogy akár minden este játszanak majd valamit.  Az első kurzus a nyitó koncert után pénteken egy záró fellépéssel ért véget.

A zongorista ott jártunkkor éppen az indiai Mumbai-ból  származó Akash Mistryvel kezdett foglalkozni. A fiatalember hét éve zongorázik, s kiderült: olyan meggyőző volt számára Fülei Balázs játéka egy indiai fellépésen, hogy amikor tudomást szerzett a műhelyről, azonnal jelentkezett. A technikai felkészültség mellett megfogta az az átütő művészi erő, amellyel a magyar zongorista közvetíti a darabokat, s kiváló lehetőségnek tartotta, hogy tőle tanulhasson. A kurzuson különösen tetszett neki, hogy kezdésként a három tanár adott koncertet. Ezáltal azonnal hitelessé vált az oktatás, és örült annak, hogy kamarazenében is részt vehetett. A stressz– és hibakezeléssel foglalkozó mentálhigiénés előadást szintén jó ötletnek tartotta – mesélte nekünk Akash, akit a helyszín is lenyűgözött. Azt mondta: legközelebb minden zongorista barátját elhívja majd ide...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!