Sport

2016.07.08. 10:28

Úgy tűnik, ők is lemaradnak Rióról

Az egyik legjobb magyar kézilabda-játékvezetői páros néhány napja érkezett haza a spanyolországi egyetemi-főiskolás világbajnokságról. A Marton Balázs, Horváth Péter duó folytatta kiváló teljesítményét a nemzetközi porondon. Hiszen az újabb rangos rendezvényen a selejtezők mellett ők fújhatták a sípot a férfi és női elődöntőn. És ők kapták a Korea–Románia finálét is az erősebb nem kategóriájában.

Donát Tamás

A veszprémi duó egy éve a nők Bajnokok Ligája döntőjét is vezethette és decemberben részt vettek a hölgyek dániai világbajnokságán is, ahol ugyancsak jól teljesítettek.

-Ahogy az ilyenkor lenni szokott szakmai előadásokon vettünk részt a torna kezdte előtt, hogy a sporttársak minél egységesebben alkalmazzák a szabályokat – emlékezett vissza a világbajnokság első pillanataira Horváth Péter. – Különösen fontos volt ez most, ahol először alkalmazhattuk a például a kék lapot, a sérülések utáni szituációkat, a passzív játékra vonatkozó rendelkezéseket és a játék közben történt sérülésekkel kapcsolatos intézkedéseket. Azért nem olyan egyszerű alkalmazni az újdonságokat. Idő kell hozzá, hogy mindenki megtanulja az új szabályokat.

A királynék városának nemzetközileg is elismert párosa nem csak mérkőzéseket vezetett, de ellenőri, versenybírói feladatokat is elláttak.

-A világbajnokság összecsapásairól elmondható, hogy többségében nagyon komoly színvonalú mérkőzés volt, felnőtt szinten játszották a csapatok a gyors játékot, az új szabályok adta lehetőségeket is gyakran alkalmazták (kapuscsere-mezőnyjátékos), melyből azért elég sokszor előfordultak szabálytalan váltások, jogtalan pályára lépések – értékelte a történteket Marton Balázs. A változások mindenkitől nagyon nagy figyelmet igényeltek. A szurkolóknak is fel kell készülni a szabály ismeretből.

A páros teljesítményét az erre felhatalmazott szakembereknek kell elsősorban megítélni, értékelni, azonban a kettősnek ezúttal is van mire büszkének lenni.

-Azok a tények, hogy a világbajnokságon a női és a férfi elődöntő egy-egy mérkőzését is, valamint ráadásként a férfi döntőt is ránk bízták, ez mindenképpen elismerése annak, hogy a tornán végig kiegyensúlyozott és megbízható, jó teljesítményt nyújtottunk, illetve a bevezetésre került új szabályokat kellő alapossággal alkalmaztuk – mondták szinte egyszerre a „sporik”. -  A mérkőzéseink közül kettőt (férfi elődöntő/döntő) az Eurosport csatorna élő adásban közvetítette.

A Horváth – Marton páros elmondta azt is, hogy a világbajnokságon részt vett játékvezetői párosok nagyon jó közösséget alkottak, segítették, támogatták egymás munkáját. A csapatokkal és a vezetőkkel a szükséges sportdiplomáciai kapcsolatokat megfelelően ápolták. A VB alatt sok hasznos tapasztalatot szereztek, kiélezett mérkőzéseket vezettek, amelyek jól szolgálták a felkészülésüket a következő feladatokra. A jelenlévő IHF-es képviselőkrejó benyomást tettek, akik elismerően gratuláltak és pozitív véleménnyel voltak róluk. A baj csak az, hogy mindezek ellenére szinte biztos, hogy a női és férfi válogatott mellett ők is lemaradnak hamarosan kezdődő riói olimipiáról. Így nem képviselhetik ők sem hazánkat, Veszprémet. Viszont van olyan páros, amelyiket haza küldték a világbajnokságról, mégis ott lesznek Brazíliában. Úgy tűnik, még erősebben kell ápolni a nemzetközi kapcsolatokat az IHF-ben és az EHF-ben is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!