Sport

2016.07.10. 08:05

A Zalaegerszegi Biliárd SE az NB I egyedüli dunántúli csapata

Éppenséggel nem nevezhető nyári sportágnak a biliárd, de most sem unatkoznak a Zalaegerszegi Biliárd SE tagjai. Náluk ugyanis nincs holtszezon, s amúgy is élvezik, hogy végre otthonra leltek.

Kerkai Attila

A klub egyik alelnöke, Borbás Bertold játékosként is szerepet vállal, aki itt gyakorlás közben az új asztaloknál, a csapat tagjai körében Fotó: Szekeres Péter

Nagyjából egy esztendeje írtunk legutóbb az Egerszegen működő klubról, s akkor egy bajnoki érem adta az apropót. És az, hogy a bajnokságban egy féléves szünet következik, hiszen a pool szakág is áttért a tavaszi-őszi rendszerű bajnokságra, így most éppen a bajnokság félidejénél tartanak a biliárdosok. A Zalaegerszegi Biliárd SE jelenleg az NB I harmadik helyén áll, de működtet csapatot az NB II-ben is, ahol az egerszegiek holtversenyben a másodikok. Molnár Imrével, a klub alelnökével - aki Novák Zoltán elnökkel és Borbás Bertolddal, a másik alelnökkel intézi a klub ügyeit - ültünk le beszélgetni terveikről, hiszen most már tervezhetnek bátran. Elöljáróban annyit még meg kell említeni, hogy a ZBSE a Dunántúlon egyedüli klub, amely az NB I-ben szerepel, riválisai fővárosiak és az ország keleti felében lévők. - Elsősorban teremgondjaink voltak, hiszen nem volt korábban megfelelő számú asztal a gyakorláshoz, főleg az utánpótlásbázis fejlesztéséhez - kezdte evvel Molnár Imre, amikor találkoztunk.

- A tavasztól viszont a Legends Sport Pub lett a csapat otthona, ahol már megfelelő számú asztalon játszhatunk. Ez minőségi előrelépést adhat a továbbiakra. Szerencsére a klub és a magyar szövetség jó kapcsolatának köszönhetően versenyszintű feltételek mellett edzhetünk. Gyakorlatilag így már nem „idegen” asztalok fogadnak bennünket a bajnoki meccseken sem, s mostantól az egyéni versenyeken való részvételekben is gondolkodhatunk. A taglétszámunk bővült, de ez alapvető célunk volt korábban is. A csapat tagjai régi motorosok, akiket évtizedes kapcsolat köt össze. Molnár Imre ezt fontosnak tartotta megemlíteni, ugyanakkor azt is elmagyarázta, miért fontos nekik, hogy fiatalokkal is megismertessék biliárdozást. - Három éve alapítottuk meg a saját, önálló klubot, előtte más egyesületek szakosztályaihoz csatlakoztunk - mondta. - Bár kortalan sportág a biliárd, de mi sem leszünk fiatalabbak, egyszer kikopunk, úgyhogy jó lenne, ha a fiatalok továbbvinnék azt, amit valaha elkezdtünk. Elkötelezettek vagyunk a biliárd iránt. Ebben a sportágban nincs nagy pénz, csak pár játékos él meg az országban belőle. Ilyenkor nyáron is összejövünk, készülünk az őszre, bár a mi sportágunk is inkább a klasszikus teremsportok szezonjaival azonos. A terveikkel kapcsolatban megtudtuk, hogy a nyár végén, ősz elején szeretnének egy komoly, nemzetközi nyílt versenyt összehozni. Ezen felül óhajként fogalmazódott meg, hogy egyszer elkapják majd a Szegedet...

- A Tisza-partiak egyeduralkodók a bajnokságban, de nem adjuk fel a reményt, hogy egyszer megfogjuk őket, ha már egyszer egyedüliek vagyunk a nyugati országrészből a bajnokságban - folytatta Molnár Imre. - A Soprontól hozzánk került Pieler Gergely húzóemberré vált, fiatal, tehetséges játékos, akiben továbbra is bízhatunk. Tervünk pedig az, hogy a jelenleg NB II-es együttesünkkel feljussunk az NB I-be. A sportágat népszerűsítendő pedig minden hét második vasárnapján nyílt amatőr bajnoki fordulókat szervezünk, az első vasárnapokon pedig egy másik, úgynevezett kocsmasport, a darts kedvelőit várjuk, bár az a televíziós közvetítésekből is látszik, hogy másutt ennek mennyivel más hagyományai vannak. S ha már a hagyományoknál tartunk, az egerszegi karamboljáték és poolbiliárd két, de már elhunyt atyja, Nagy József (Paprikás) és Borsai Vilmos tiszteletére emlékversenyt is szervezünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!