Hírek

2016.07.11. 12:35

Élvezze ki a hőséget! – Csütörtökön 15 °C lesz Szombathelyen, és nem éjszaka

Körkép – Markáns hidegfront vet véget a hét-indító hőségnek Szombathelyen. A földeken és a kiskertekben jól jön a várható csapadék, amihez erős északnyugati szél is társul. Kedden még strandolhatunk, aztán elő a kiskabátot!

Bakos Ágnes

– Reméljük, azért olyan csúnya nem lesz, hogy károkat okoz – kezdte a várható hidegfront érkezésével kapcsolatban Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Hőségnapok vannak mögöttünk: már szombaton 29,8 °C volt a napi maximum hőmérséklet Szombathelyen, a belvárosban már az is hőségnek számított. Vasárnap 31,3 °C volt a csúcsérték, hétfőn 33 °C-hoz közelített a napi maximum. A kedd is hőségnapnak ígérkezik, aztán szerdán már nem melegszik 30 °C-ig a levegő.

Tóth-Erdei Máté. Fotó: Szendi Péter

– Többször riogatott az elmúlt hetekben hidegfront, aztán csapadék nem volt, csak átvonult erős széllel jött a front, de most azért várható csapadék, kedden és szerdán szórványos zivatarok, csütörtökön esős, időnként záporos nap lesz, 15-16 °C maximum hőmérséklettel – mondta a legfrissebb kilátásokat a szombathelyi meteorológiai észlelő.

A hétvégén a Brit-szigetekre vitt esőt az a front, amely kedden eléri az ország nyugati felét, így Vas megyét is.

Triplán érvényes meteorológiai figyelmeztetés keddre Vas megyére: elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt, ugyanis 25 °C felett lehet a napi átlaghőmérséklet. Szintén elsőfokú a figyelmeztetés a várható heves zivatar miatt, ami károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében érkezhet. S ugyancsak figyelmeztetnek Vas megyében felhőszakadásra: intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

– A héten végig itt, nyugaton lesz hűvösebb. Szerdán 24 °C fok körül alakul a maximum – mondta Pétervári Tibor. Úgy tűnik, nem lesz melegünk csütörtökön, pénteken és szombaton sem, majd vasárnap indul ismét melegedésnek az idő. Erős szél társul a markáns hidegfronthoz kedd estétől.

A fronthatás miatt erősödnek a görcsös panaszok, fejfájást okoz és az érrendszeri betegségben szenvedőknek sem lesznek kellemes napjaik. – A szunnyadó fogfájás is előjön ilyenkor – tette hozzá Pétervári Tibor.

Egyébként az eső már nagyon kell a mezőgazdasági területeken: a kiskertekben nem úszták meg az öntözést a termelők, a repce már ontja a meleget, annyira kiszáradtak a táblák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!