Kultúra

2016.07.11. 13:45

Ernelláék Farkaséknál

Mint arról hírt adtunk, Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje nyerte a fődíjat az 51. nemzetközi filmfesztivált Karlovy Variban.

MTI

Nagyon köszönöm. Amikor itt levetítettük a filmet, láttam, hogy a cseh nézők ugyanúgy reagálnak, mint nálunk. Úgy éreztem, hogy a nézők nagyon közel vannak hozzánk. Magyarországon és itt is ugyanazok a tapasztalataim. Úgy éreztem, hogy ugyanabban a csónakban evezünk - nyilatkozta Hajdu Szabolcs a díj átvétele után.

A rendező emellett megkapta a legjobb férfi színészi alakításért járó Kristály Glóbuszt is. Nagy meglepetés ez számomra. Sok-sok köszönet a feleségemnek, gyermekeimnek - jegyezte meg. Mint korábban elmondta, a céljuk egy olyan film elkészítése volt, amit jó csinálni, amiből lehet tanulni és amivel a végén elégedettek lehetnek. A Tamara, a Macerás ügyek, a Fehér tenyér, a Bibliothéque Pascal és a Délibáb rendezője legújabb független filmjéről szólva hozzátette: mindezek megvalósulása után csak a hab a tortán , hogy az Ernelláék Farkaséknál világpremierje Közép- és Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás seregszemléjén történt.

A film alapjául az ugyanezen a néven, szintén Hajdu Szabolcs rendezésében futó színházi előadás szolgált. Története szerint Farkas és felesége, Eszter, valamint kisfiuk kénytelenek befogadni otthonukba Eszter nővérének, Ernellának Skóciából egy évnyi sikertelen megtelepedési kísérlet után visszatérő családját. A hívatlan vendégekkel való kényszerű együttlét rávilágít a szereplők közti feszültségekre és ellentétekre.

A színházi premiert követően, látva a közönség reakcióját, rögtön eldöntöttük, hogy filmet is csinálunk a történetből. Szerettük volna, ha nemcsak egy dokumentációs értékű színházi felvétel marad meg belőle, hanem az előadás színvonalához méltó mozgókép is - idézte fel a rendező, hozzáfűzve, hogy így sokkal több emberhez jut el az előadásban összesűrített tapasztalat, hiszen Karlovy Varyban egyetlen vetítésén többen látták, mint a színházban egy egész évad alatt.

A színpadi előadáshoz hasonlóan Hajdu Szabolcs mellett legközelebbi munkatársai, Szabó Domokos, Gelányi Imre és Török-Illyés Orsolya - a rendező felesége - szerepel a filmben, kiegészülve a Maladype Színház két színésznőjével, Tankó Erikával és Szilágyi Ágotával. A színházi előadásban a gyerekszerepeket felnőttek játszották, és amikor a filmet elkezdtük forgatni tavaly szeptemberben, őket lecseréltük a saját gyerekeinkre - mondta el Hajdu Szabolcs, kitérve arra is: a forgatás rövid ideig, 12 napig tartott, helyszíne pedig saját lakásuk volt.

Az alkotást a rendező 13 operatőr szakos tanítványa fényképezte, többségük a Budapesti Metropolitan Egyetemről, míg a hangmérnöki munkát a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai végezték. A producerek Herner Dániel, András Muhi, Ferenczy Gábor és Muhi Zsófia voltak.

Arról, hogy mennyire nehéz ma Magyarországon független filmet forgatni, a rendező úgy válaszolt: Nem volt nehéz, mert pont annyit vállaltunk, amennyit az adott körülmények és lehetőségek között meg tudtunk csinálni . Mint fogalmazott, nagyon gyorsan dolgoztak, és még gondolatban sem merült fel, hogy nem fogják tudni végigvinni a filmet, amelyet várhatóan ősszel mutatnak be Magyarországon.

A rendező elmondta azt is: az Ernelláék Farkaséknál színházi változatát tovább játsszák az ősz folyamán, emellett októberben bemutatnak egy másik darabot, mégpedig a debreceni Páholy lakásszínházban - a független produkciót láthatják a nézők Budapesten a B32-ben és a szegedi Reök-palotában is. Jövő tavasszal pedig nemzetközi koprodukcióban - a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a zágrábi Eurokaz együttműködésével - színházi előadást terveznek, és három filmtervük is van, különböző előkészítési fázisokban.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!