Sport

2016.07.11. 19:02

Kihasználatlanul maradt az utolsó esély - Pars és Kővágón kívül nem lett több olimpiai szintes magyar atléta

Szombathely - Egyik indulónak sem sikerült élnie az utolsó eséllyel az olimpiai kvalifikációs időszak zárónapján a Last Chance elnevezésű kalapács- és diszkoszvetőversenyen.

Horváth Erika

Az augusztus 5-21. között rendezendő 31. nyári olimpiai játékokra a szintteljesítési időszak július 11-én, hétfőn zárult. A Szombathelyi Dobó SE Last Chance (utolsó esély) elnevezéssel kalapács- és diszkoszvető versenyt rendezett azok számára, akik szerettek volna még egy lehetőséget kapni.

Nem volt sok induló, kalapácsvetésben 14-en, diszkoszban tizen indultak, jó részük korosztályos versenyző, akik egyéni csúcs reményében léptek dobókörbe. Öten voltak olyanok, akik valóban a riói olimpia gondolatával kacérkodhattak, három kalapácsvető és két diszkoszvető. Egyiküknek sem sikerült túlszárnyalnia az eddigi legjobbját, illetve megdobnia a szintet, de mégis jó esély van arra, hogy a veszprémi Orbán Éva negyedik olimpiáján is elindulhasson. A magyar rekordot 73,44 méterel tartó kalapácsvetőnő most 68,46 méterig jutott. Ám nemrégiben 70,81-ra javította idei legjobbját, ez csupán 19 centivel kevesebb, mint a riói szint. Ha a szintesek száma nem éri el a 32-t, akkor kiegészítik a mezőnyt a világranglista következő legjobb eredményeivel. A női kalapácsvetőknél éppen 32-en szintesek, ám a jelen állás szerint a három oroszt (a doppingbotrány miatt) nem engedik indulni. Éva pedig éppen a harmadik számú „tartalék". Ha még lesznek további visszalépők, akkor talán a még maródi, de gyógyulófélben lévő Dobó SE-s Gyurátz Réka is becsúszhat a 70,39-os eredményével. Ez néhány napon belül eldőlhet.

Bár a szintből továbbra is 19 centi hibádzik, a veszprémi Orbán Évának van sansza a riói olimpiára. Fotó: Szendi Péter

A férfiaknál a címvédő Pars Krisztián 79,91 méteres tavalyi eredményével harmadik a 77 méteres szintet elérők sorában, tehát biztos olimpikon. De itt csak 23-an dobták túl ezt a határt, köztük három felfüggesztett orosz is. Tehát még hétfőn is volt jócskán kiadó hely. A szintén Dobó SE-s Hudi Ákosnak és Halász Bencének 75 méteren felüli eredménnyel lehetett volna sansza felkerülni a „várólistára". Nem sikerült. Hudi 71,89, Halász 72,97 méterrel zárt. Utóbbi eredménye mégis biztató, hiszen ez élete második legjobb eredménye a felnőtt, 7,26 kilós szerrel - ami azt jelzi, hogy továbbra is nagyon jó formában van. És nem egészen 19 évesen elsősorban a jövő héten esedékes legnagyobb korosztályos versenyen, a junior világbajnokságon kell helytállnia.

A diszkoszvetőknél a szolni Kővágó Zoltán - aki szombaton hatodik lett az Eb-n - biztos riói résztvevő. Még Huszák János (FTC) és Savanyú Péter (Tamási) is szeretett volna csatlakozni, ehhez meg kellett volna dobniuk a 65 méteres szintet, hiszen ezt a világban már 35-en megtették - előbbinek 11 (64,89), utóbbinak 85 centi (64,15) hiányzott eddig. Sajnos az utolsó napon is ez maradt a helyzet, mert Huszák ezúttal 63,01, Savanyú pedig 62,10 méterrel fejezte be a versenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!