Kultúra

2016.07.11. 20:25

Nyíló művésztelepek: július közepétől MŰSZAK, augusztus elejétől gébárti

Zalaegerszeg, Cserszegtomaj - A nyár a táborozás szezonja, miért éppen a művészek maradnának ki ebből. Hamarosan a cserszegtomaji és a zalaegerszegi alkotótelep is megkezdi munkáját megyénkben.

Magyar Hajnalka

Augusztus 1-13. között jubileumi alkotótábornak ad helyet a Kézművesek Háza és környéke, hiszen 25. alkalommal nyitja meg kapuit a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep. Ez alkalommal festő- és grafikusművészek munkálkodnak azon, hogy művekbe öntsék a zalai táj által kínált inspirációikat. Idén öt alkotót, köztük két zalait hívtak meg a szervezők: Almási Róbert festőművész Dunaszerdahely, Drozsnyik István festőművész Miskolc, Frimmel Gyula grafikus Zalaegerszeg, Horváth László képzőművész Zalaegerszeg, Kelemen Benő Benjamin grafikus Újrónafő. A tábor művészeti vezetője ez alkalommal is Budaházi Tibor zalaegerszegi képzőművész lesz. A telep augusztus 1-én kezdi meg munkáját, és augusztus 12-én 18 órakor fejeződik be, zárókiállítással. A szakmai zsűri minden alkotótól kiválaszt két művet, amelyek a város tulajdonába kerülnek, a művésztelep gyűjteményét gazdagítva.

A tavalyi gébárti művésztelep résztvevői és vendégeik Budaházi Tibor művészeti vezető összefoglalóját hallgatják Fotó: Archív/Pezzetta Umberto

A 25 éves jubileum alkalmából augusztus 2-án 17 órakor GébArt 25 címmel kiállítás nyílik a Városi Hangverseny és Kiállítóteremben is, ahol az elmúlt negyedszázad során összegyűlt képzőművészeti kollekcióból láthatunk válogatást. Az augusztus 27-ig látogatható tárlatot Szemadám György festőművész nyitja meg.

Cserszegtomajon július 15-én, pénteken 18 órakor tartják a MŰSZAK, vagyis a Művészek Szabad Alkotóközössége táborának megnyitóját, a két főszervező, Takács Ferdinánd és Takács-Szencz Lívia otthonának kertjében. Ez alkalomból tárlat nyílik két meghívott, Ibrahim Coban és Adnan Turan alkotásaiból. Július 20-án tartják hagyományos, akciófestéssel egybekötött irodalmi estjüket, a közösen elkészített festményhez idén Károly Gyula keszthelyi kötődésű festőművész (1910-1989) életművéből merítenek inspirációt. Másnap a törökországi Konya Selcuk Egyetemének színeit képviselő Ibrahim Coban tart workshopot, 22-én 18 órakor pedig megnyílik a zárókiállítás a kulturális piknik sokszínű anyagából. A tárlatot Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója méltatja, 22 órától pedig fényfestés kezdődik Holdosi Balázs filmrendező jóvoltából.

Az összesen 29 festőt, grafikust, szobrászt, keramikust, fémművest és költőt fogadó művésztelep időtartama alatt Máté Sándor budapesti fémműves, valamint Novák Szilvia párkányi keramikus jóvoltából munkabemutatók is alkalmat kínálnak a szakmai tapasztalatcserére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!