Kultúra

2016.07.11. 20:30

Két legendás alkotó és a remekműveik

Budapest - A zseniket általában legendák övezik, de vannak, akik e téren is kiemelkedőek: Pablo Picasso és Amadeo Modigliani alkotóművészek például a legenda szerint rémesen rossz viszonyban voltak egymással.

Osváth Sarolta

Ma már biztos, hogy ez nem így volt, hiszen egy Picasso műtermében készült fotón az a Modigliani-kép látható, amelyet a spanyol festőtárs aukción vásárolt. Kell-e ennél több bizonyíték arra, hogy a több mint tíz évvel fiatalabb Picasso nagyra becsülte a 35 éves korában tüdőbajban elhunyt olasz művész munkásságát? Az persze nem vitás, hogy különös művészi kapcsolat fűzte őket egymáshoz, most pedig a Magyar Nemzeti Galériában találkoztak össze, az év két legjelentősebb kiállítása kapcsán.

(Fotók: Bebes Mátyás)

A világ legnagyobb múzeumainak történetében is rendkívül ritka pillanat, hogy a 20. századi művészet történetének két olyan kiemelkedő személyisége, mint Modigliani és Picasso egyszerre legyen jelen egy-egy nagy, retrospektív tárlattal a Magyar Nemzeti Galériában.

Pablo Picasso Alakváltozások 1895-1972 című életmű- tárlata - amely még július 31-ig tekinthető meg - száz műalkotást, festményeket, valamint szobrokat és grafikákat sorakoztat fel, a festő életművének valamennyi periódusát felölelve. A kiállított művek többsége - 74 alkotás - a világ legjelentősebb, a művész ötezer alkotását őrző párizsi Musée National Picasso-Paris gyűjteményéből érkezett Budapestre, de szerepelnek kölcsönzött alkotások is a világ több nagy múzeumából.

A tárlat Picasso jellegzetes alkotói módszerét végigkísérő kötetlen utazásra viszi a látogatót. Láthatjuk, hogy a művész több mint hét évtizedet átölelő életművének minden korszakában központi szerepet játszott az ember. Az emberi alak megformálásának változásaiban Picasso művészetének lényege tárul fel. A hét fontosabb szekcióra tagolt kiállítás Picasso korai korszakától a haláláig tartó utolsó szakaszáig - melynek nagy témája a művész és modellje volt -, a teljességre törekedve avat be a géniusz alkotótevékenységébe.

A június végén megnyílt Modigliani-kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást (köztük 61 Modigliani-művet) felvonultató tárlatra a világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket. Szobrokon, festményeken és rajzokon, a jellegzetes aktokon, portrékon keresztül ismerhetjük meg Amedeo Modigliani (1884-1920) életművének főbb korszakait és stílusfordulatait, valamint a kortársakhoz fűződő kapcsolatát. A Modigliani életét övező mítoszok, az árveréseken elért rekordárak gyakran elterelik a figyelmet az alkotó valódi művészi teljesítményéről. Modigliani ugyanis úgy vált az európai modernizmus egyik legfontosabb mesterévé, hogy valójában soha nem tért el a klasszikus műfajoktól és a klasszikus formálástól. A kiállítás bemutatja az egyéni utat járó művész munkásságának sokrétűségét, egyedi modern ízét.

A fiatal Modigliani 1906-ban érkezett Olaszországból Párizsba, ahol hamar beilleszkedett a montmartre-i, majd a montparnasse-i művészi körökbe. A kiállítás különös hangsúlyt fektet e két meghatározó helyszín szellemi, művészi közegének és főbb szereplőinek ismertetésére. Kevesen tudják, hogy a jellegzetes, finoman stilizált arcképeiről, érzéki aktjairól ismert festő kezdetben leginkább szobrászként szeretett volna érvényesülni.

Életművét öt szekcióra tagolva láthatjuk az október 2-ig nyitva tartó kiállításon a budai várban, a Magyar Nemzeti Galériában.

 

Több mint százezer látogató volt eddig kíváncsi a Magyar Nemzeti Galériában nyílt kiállításra. A párhuzamosan látható, június végén nyílt Modigliani-tárlatot pedig már tízezren látták. A bemutatott száz Picasso-mű között szerepelnek alkotások a világ több nagy múzeumából is: a kiállításhoz remekművek kölcsönzésével járult hozzá a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a bázeli Beyeler-gyűjtemény, a berni Kunstmuseum, a moszkvai Puskin Múzeum és a stuttgarti Staatsgalerie.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!