Sport

2016.07.11. 19:35

Gyárfás Tamás bízik a magyar úszócsapatban, s már 2024-re gondol

Székesfehérvár - A hétvégén keretet hirdetett a Magyar Úszó Szövetség: 36 magyar úszó utazik a riói olimpiára. Az ötkarikás várakozásokról és a 2017-es vb előkészületeiről Gyárfás Tamást, a MUSZ elnökét kérdeztük.

Ferencz Balázs

A 36 fős utazó delegációban helyet kapott Sebestyén Dalma is, aki 200 méteres mellúszásban áll majd rajtkőre Brazíliában. A realitás talaján maradva a fehérvári ifjú hölgytől hatalmas bravúrnak számítana egy döntős helyezés, de több honfitársa is éremszerzésre esélyesen utazik az ötkarikás játékokra.

- Nincsenek elvárások, reményeink vannak és eredményeink - reagált a célkitűzéseket firtató kérdésre Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. - Legutóbb, a londoni úszó Európa-bajnokságon mérettetett meg a csapat, és tíz aranyérmet nyert négy ezüst és egy bronz mellett. Minden idők legjobb Eb-szereplése volt. Ijesztő ez a siker, ami mindenkinek meghozza az étvágyát, de azt tudni kell: Európa nem a világ. Bízom abban, hogy arany-
éremmel térünk haza az olimpiáról, remélem, hogy kettővel, álmodom arról, hogy hárommal és imádkozom azért, hogy néggyel zárjunk.

- Úgy alakultak a ciklusok, a felkészülési időszakok, mint ahogy arra számítottak? Ilyen időeredményekkel kalkuláltak?

- Ha Európa-bajnoki aranyat ér az időeredmény, az biztató, csak nem tudjuk, hogy a többi kontinens hol tart. Illetve tudjuk, csak sejtésünk van arról, ki az, aki tartalékol, ki az, aki kiússza magát. Úgy érzem, a londoni eredményeknél többre képesek a magyar úszók, mert ők is a riói olimpiára koncentrálnak. Gyurta Dani ott sem volt az Eb-n, mert úgy érezte, hogy olyannyira van kemény munkában, hogy most nem szabad megszakítania. Remélem, hogy jól döntött. Hosszú Katinka világcsúcstartó, de nem javított most a rekordon. Soha nem lehet tudni, hogy mikor tűnik fel egy kínai, aki ideig-óráig meg is felel a doppingvizsgálaton, kiváltképp ha rosszak a laborok. Ilyet nem illik mondani, de bizonyságát kaptuk, hogy mindennek ki van téve az ember, és volt olyan úszó már, aki nagy időt úszott Londonban, majd eltűnt. Nem nemzetekkel akarok példálózni, hanem a jelenséget érzékeltetni. A dopping elleni harc a legkiélezettebb téma minden sportágban. Több pénzt költenek már laboratóriumokra, mint uszodákra. Például a riói laboratóriumot bezárják, mert a WADA direkt kamu, ámde pozitív mintákat küldött ellenőrzésre, s a mintákra Rióban azt mondták, hogy negatív. Miután több ilyen is előfordult, a bezárás mellett döntöttek, s ezért a mintákat majd Montrealba, vagy Lausanne-ba kell küldeni repülővel. Ilyen világot élünk, melyben nagyon nehéz tippelni. Emellett jöhet a Zika-vírus, a gyomorrontás, hadd ne soroljam, mi minden még. Annyi minden dönthet, hogy épp aznap ki a világ legjobbja. Az olimpián eldől pár perc alatt, hogy négy év felkészülése hova vezet. Szorítok a magyar úszó-
sportért, bízom abban, hogy ez a hatalmas támogatás, amekkora a magyar sportban soha nem volt, megtérül.

- A hétvégén döntött a LEN, nem csupán a 2017-es vizes vb-t, de a 2020-as Európa-bajnokságot is Budapest rendezheti. Hogy állnak az előkészületek?

- Belefeszülünk. De mit ér az, ha egy busz nem ér oda időben a versenyre. A biztonsági erők már most dolgoznak, hogy miként lehet mindenkit átvilágítani, ellenőrizni. Csak akkor lehet azt mondani, hogy sikerült, ha az utolsó ember is mosolyogva integet a távozó repülőgépről. Ez nem a Magyar Úszó Szövetség küldetése, hanem az egész ország közös ügye. Mindenkinek partnernek kell lennie. Rendet kell tartani, és a szeretetnek, a barátságnak, a harmóniának kell érvényesülnie. Mindemellett a csapatnak is helyt kell állnia. Elsősorban magunknak, majd az egész világnak kell megfelelnünk, hiszen van még egy álmunk, a 2024-es olimpia. 2017. július 15. és 30. között zajlik a vb, majd augusztus elsejétől 13-áig a mastersek versenyeznek, s az egy hónappal későbbi döntésnél pedig az úszó vb-n tapasztaltak mérvadóak lehetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!