Kultúra

2016.07.12. 14:18

Tánc a morzsolt kukoricán - szárnyat bont a Göcseji Dombérozó

Becsvölgye, Milejszeg - Az I. Göcseji Dombérozó keretében egy új kezdeményezés, ám régóta érlelődő gondolat valósul meg július 15-16-17-én a térségben.

A program ötletgazdája és szervezője a hat személyből álló Göcsej Civil Társaság, amely szoros partnerségben áll falvak önkormányzataival, civil közösségekkel, vállalkozásokkal és magánszemélyekkel egyaránt. A hatok egyike Magai Ágota, akit terveikről, motivációikról kérdeztünk.

- Nagy egyetértés van közöttünk a célban: e jeles napokon minél többen látogassanak el Göcsejbe - kezdi a közéletből és a civil szférából egyaránt ismert Magai Ágota. - Minket, Göcsej mai lakóit lelkesít a tudat, hogy a magyarság egyik néprajzi szempontból legérdekesebb népe örökbecsű kincseit őrizzük, s ezeket szeretnénk megmutatni az idelátogatóknak.

Göcsej bája a dombok és völgyek harmóniájában rejlik. Ha a természetes határokat tekintjük, a Zala - Válicka - Kerka közti tagolt, gazdag növénytakarójú tájegységről beszélünk. Ez a terület mintegy 648 négyzetkilométer kiterjedésű és körülbelül 70 települést foglal magába.

A becsvölgyei színjátszó tábor idén Weöres Sándor Holdbeli csónakos című művének bemutatójára készül. Képünkön Kerkai Vivien, Pais Janka, Kruczler Panna, Egyed Zsanett és Táncos Klaudia. Fotó: Börcsök Enikő

- Göcsej egyike azoknak a magyarországi tájaknak, amelynek lakói a honfoglalás óta folyamatosan egy helyen és együtt élnek. Bizonyára ennek is köszönhető, hogy az évszázadok sodrában is fellelhetők még a megőrzött jellegzetes népi hagyományok - folytatja. - A tájegység értékeit a Göcsejt alkotó falvak tudják csak igazán megmutatni, mégpedig úgy, hogy megnyitjuk a falvak kapuit, s evvel együtt az ide vezető utakat is, valóságos és képletes értelemben egyaránt. Ez a Göcseji Dombérozó alapgondolata. Bízunk abban, hogy évről-évre bővül majd a bekapcsolódó települések száma, s ezáltal Göcsej is egyre jobban kitárulkozik.

Az első évben, a közelgő hétvégén Milejszeg és Becsvölgye közösségei mutatják meg magukat, egymással szorosan összefogva. Becsvölgyén két régebbi kezdeményezés szálai fonódnak egybe, a Színjátszó és Képzőművészeti Tábor eseményei, valamint a Göcseji Hacacáré hagyományos, ám új elemekkel dúsított programja.

A gyerektábort már ötödik alkalommal vezeti Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Prima-díjas színésznő és Tóth József festőművész. A Kislengyeli Malomnál zajló kéthetes együttlét keretében színre visznek egy művet, amelyhez elkészül a díszlet is. A 20 fős gyerekcsoport alkotó munkájának gyümölcsére egyre többen kíváncsiak, a nyár egyik meghatározó programjának tekintik, amelyet nem érdemes kihagyni.

Bizonyára így lesz pénteken este is, amikor a táborzáró alkalmából színre kerül Weöres Sándor Holdbeli csónakos című műve.

Szombaton a IV. Göcseji Hacacáré - Zala Megyei Népművészeti Forgatag várja az érdeklődőket a Cserta Egyesület szervezésében a Becsvölgyei Faluházban és környékén. A szerteágazó dalos, táncos kavalkád keretében zajlik 11 táncegyüttes szereplésével a Zala Megyei Néptánc Bemutató Színpad rendezvénye, de lesz Kárpát-medencei népviselet kiállítás, továbbá népviselet bemutató is, a mai divatshow stílusában.

Kora este igazi kuriózum következik, hitelesített magyar csúcskísérlet, amellyel a morzsolt kukoricán való mezítláb táncolás mennyiségi rekordját szeretnék beállítani. A produkció nem igényel tánctudást, bárki nyugodtan csatlakozhat.

- Vasárnap gyalogos, kerékpáros és a motorostúrák indulnak Göcsej 21 településére - folytatja Magai Ágota. - A résztvevők küldetést is teljesítenek, összekapcsolják az érintett falvakat és hívják őket a jövő évi közös dombérozásra. A túrákról visszatérők orgonakoncerten pihenhetnek meg a becsvölgyei református templomban, este pedig Oláh Ibolya koncertje kínál élményt.

Milejszegen a Zsuppán-kert programsorozata adja a dombérozás vázát. Pénteken Págyi Zsóka képzőművész kiállítása látható, Szakál István mutatja be könyvét a Göcseji tájszólásról, s fellép a milejszegi amatőr színtársulat. Vasárnap délelőtt kézműves vásár lesz ugyanitt, s Kovács Gyula erdész tart előadást a göcseji értékvédelemről. Ezt követően Navratil Andrea énekel és mesél a kicsiknek, valamint Kárász Eszter színművész az Eszterlánc Együttessel interaktív mesekoncertet ad, majd göcseji adomákkal ismerkedhetünk meg Kárpáti János előadásában.

Mit jelent a szó?

A dombérozás a jókedvű mulatozás, dorbézolás kifejezés helyi változata, s ott ring benne a göcseji dombok ritmusa is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!