Belföld

2016.07.12. 12:35

Nem ízlik már úgy a pulykahús - A hízott állatok túltartása és a kánikula is a termelő veszteségét gyarapítja

Újkér - Gondokkal terhes napokat él Újkér polgármestere, civilben a Dózsa Népe Agrár Kft. Ügyvezetője. Csökken a pulyka iránti kereslet, az átvevők az előre megállapodott, ideális dátumnál később jönnek a hízott jószágokért. Mindez veszteség a termelőnek.

Tersztyánszky Krisztina

A társaság növénytermesztéssel és állattartással egyaránt foglalkozik. Ezekben a napokban épp a repcét aratják, ezen kívül a kukorica és a búza a fő profil. A szántóföldi növények - ha az időjárás már nem szól közbe - jó eredményt ígérnek. A turnusonkénti tizenötezer pulyka azonban most nem hozza a tőle várható eredményt.

Ezek a pulykák már tíz napja elérték a vágósúlyt. Alaposan ki is töltötték a rendelkezésre álló helyet. Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Vendéglátóm, Hettlinger Károly elmagyarázza: hozzájuk, az utónevelőbe hathetes korban kerülnek a szárnyasok, ahol a tojókat 15-16, a bakokat 21 hetes korukig hizlalják. Ekkor a legjobb a húskihozatal: a tyúk ebben a korban 10, a kakas 19-20 kilós. Ám ha a vágóhíd nem veszi át az állományt a tervezett időben, azt már csak veszteséggel tudja tovább tartani a tenyésztő. Az állat tovább már nem hízik, tovább kell takarmányozni, ráadásul a termetes állatok a nagy hőségben csak sínylődnek. Ez történt ezen a héten is: a szállító kamionok másfél hetes késéssel érkeztek. Ez azzal a kellemetlen következménnyel is jár, hogy kevesebb idő marad a következő turnus érkezéséig az istállók szellőztetésére, takarítására, fertőtlenítésére.

- Ki vagyunk szolgáltatva a vágóhídnak, akkor veszik át az állatot, amikor ők el tudják adni. A veszteség pedig a termelőé - bosszankodik a kft. ügyvezetője. Márpedig mostanában - a disznó, a csirke után - a pulyka iránti kereslet is csökken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!