Hírek

2016.07.12. 18:26

Jég verte Szombathelyt és a környező településeket - Ilyet még nem láttunk

Szombathely - Jégverés vetett véget a háromnapos hőségnek. Az eső és az erős szél kitart a hét további részében.

Bakos Ágnes

Kedd este háromnegyed hétkor jelentett szupercellát Szombathelyről Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelője. Nem gyakori jelenség a félelmetesen és gyorsan kavargó felhőhasáb, amiből aztán kiszakadt a zivatar jégesővel és erős szél kíséretében. Rengeteg csapadék esett: bokáig jártak a vízben a vasútállomás körül, és lépésben tudtak csak haladni az autósok. Körülbelül fél órán át tartott a heves eső, ennyi idő alatt mintegy 12 °C-ot hűlt a levegő Szombathelyen: 33-ról 21 °C-ra esett vissza a hőmérséklet. A vihar tetőket tépett le, fákat tört el, a lezúduló víz pedig épületeket veszélyeztet vagy öntött el - csaknem negyven esethez vonultak a szombathelyi tűzoltók egy óra alatt. A kárbecslés még hátravan, személyi sérülésről nincs hír.

Fákat és tetőket döntött és tépázott meg a kedd esti vihar, egy órán belül csaknem negyvenszer vonultak a szombathelyi tűzoltók és leesett 15 milliméternyi csapadék 15-20 perc alatt Szombathelyre, ez pedig már felhőszakadásnak számít. Fotó: Németh Richárd

Csaknem negyven viharkárhoz vonultak egy óra alatt a szombathelyi tűzoltók kedden este. Szupercella jött, tornádó is kialakulhatott volna.

Folyamatosan dolgoztak a lánglovagok, Szombathely összes tűzoltója a viharkárok elhárításán munkálkodott kedden este - tájékoztatott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Egy óra alatt csaknem negyven bejelentést kaptak a viharos időjárás miatt.

A vihar tetőket tépett le, fákat tört el, a lezúduló víz pedig épületeket veszélyeztet vagy öntött el.

A város több pontján nehezítette, akadályozta a közlekedést a hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű csapadék: például a Zanati úton és a vasútállomás környékén.

Így nézett ki a gyorsan mozgó szupercella, amiből akár tornádó is kialakulhatott volna Szombathely felett kedden este. Fotó: Kelemen Attila

Fotó: Facebook / Semei Ferenc

Áramszünetet okozott a vihar: Szombathely nyugati városrészében (is) nélkülözni kellett a villamos energiát egy középfeszültségű transzformátor meghibásodása miatt.

A viharkárok felmérése a következő napok feladata, személyi sérülésről nincs hír.

Összesen 15,1 milliméternyi csapadék hullott le húsz perc alatt - összegezte Pétervári Tibor, szombathelyi meteorológiai észlelő.

A legerősebb széllökés 70,2 kilométer per órás volt a kedd esti viharban és néhány .

Úgynevezett szupercella hozta a jégverést.

Összegyűlt jégeső egy lépcsőfordulóban. Fotó: Vadas Krisztina

- Volt már ilyen, két-három évvel ezelőtt - mondta a szupercelláról a szombathelyi észlelő. Akkor ugyanilyen lefelé gömbölyödő volt.

Kedden este tornádótölcsér is lejöhetett volna - emelte ki az észlelő. Gyorsan pörgött, haladt a szupercella, kedden este nyolc órakor már Pápa környékén járt. Vas megyén belül a legtöbb jeget Perenye, Bucsu és Gencsapáti térségébe hozta, Pétervári Tibor úgy fogalmazott, „mintha hó lenne", úgy beborította a térséget. Közben a Szombathely - Sárvár vonaltól délre „elmaradt" a vihar, már Söpte körül gyengült. Pedig nem volt kicsi a cella:

- Egy fél Budapest méretű volt, gyakorlatilag egy ciklon.

Fotó: Budai Dávid

S hogy lesz-e hasonló még a héten? Lesz, lehet:

- A tényleges hidegfront szerda délután érkezik fölénk, az osztrák oldalon csütörtök délelőttig adták ki a riasztást, arra számítanak, hogy addig még több góc is jöhet, a kedd estihez hasonló jelenségekkel - ismertette a legfrissebb prognózist a szombathelyi meteorológiai észlelő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!